Beko nastavio da prodaje imovinu Luke Beograd

Biznismen Milan Beko nastavio je da prodaje imovinu "Luke Beograd", na osnovu unapred pripremljenog plana reorganizacije iz 2014. godine, kako bi poveriocima vratio dug od 63 miliona evra.

Sada je po treći put oglašena imovina prve grupe povezanih lica i to firmi "Luka Beograd”, "Nova Luka”, "Lumako”, "Drum Krik”, "Luka Petrol”, "Delute” svi iz Beograda i "Gizmal” sa Kipra.

Na prodaju je zemljište u građevinskom području Šimanovaca, čija je početna cena nešto više od dva miliona evra, takođe zemljište na lokaciji Bubanj Potok čija je početna cena 8,9 miliona evra, poslovna zgrada na opštini Palilula po početnoj ceni od 5,7 miliona evra. Beko je takođe oglasio prodaju 45 odsto firme "Gizmal” sa Kipra po početnoj ceni od 49.000 evra.

U "Luci Beograd” na prodaju je 14 objekata od kojih su neki u postupku legalizacije, a na nekima banke imaju hipoteku, kao i pet objekata "Nove Luke" sa opštine Palilula.

Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) omogućava zaduženim preduzećima da postignu dogovor sa poveriocima, najpre sa bankama, kako bi "uhvatili dah" i pokušali da izađu na "zelenu granu”. Prema podacima iz izveštaja KPMG-a o izvršenom nadzoru nad UPPR-om, ukupne obaveze prema poveriocima na dan 31. 8. 2015. godine iznose 62,59 miliona evra. Poverioci su Pireus, Inteza i Komercijalna banka.

Milan Beko je 2005. godine, zajedno sa Miroslavom Miškovićem preko investicionog fonda "Vrldfin", kupio akcije "Luke Beograd" za 40 miliona evra.

Ovu kupovinu od početka su pratile kontroverze. Prvo su akcionari bili nezadovoljni niskom cenom, a da su s pravom negodovali, potvrdio je posle tri godine Savet za borbu protiv korupcije. U izveštaju su skrenuli pažnju da je oštećen budžet Srbije, i bivši akcionari, jer je transakcija obavljena tako što je uzeta stara knjigovodstvena vrednost, dva i po puta niža od aktuelne. Nagađalo se da su vlasnici kupili Luku zbog 220 hektara zemljišta. Međutim, grad Beograd i Luka se već godinama spore oko prava na raspolaganje zemljištem Luke. Grad je uspeo da se uknjiži na polovini tog zemljišta i na taj način onemogućio Luku da izgradi poslovno-stambeni kompleks grad na vodi. Beko se razišao i sa Miroslavom Miškovićem svojim polovnim partnerom. Realizaciju njegovog projekta dodatno je usporila konverzija zemljišta, za koju su prema nekim pretpostavkama vlasnici trebali da plate nekoliko stotina miliona evra. Mada tačan iznos nikada nije utvrđen.

Autor: Politika

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.