Zašto su bitni "Panamski dokumenti"?

Otkriće Panamskih dokumenata dobro je uzdrmalo svetsku scenu, brojne tajkune i njihove kompanije, sportiste i čitav šoubiznis u vezi sa novčanim malverzacijama za koje ih prozivaju.
Kako svet ofšor kompanija i skrivanja novca zbog utaje poreza funkcioniše, ilustruje ovaj primer dečijih kasica.
 
Otvaranjem tzv. "pandorine kutije" na videlo su izašle informacije o ilegalnim tajnim računima svetskih moćnika, a postoje dokazi kako je tajni novac korišćen u kriminalne svrhe, od prodaje droge do kupovine oružja.
 
Kako se velika hajka podigla oko brojnih kompanija i njihovih vlasnika na brojnim portalima, jedan od komentara korisnika "Redita" je zavredeo pažnju zanimljivom analogijom kako zapravo sve to funkcioniše u velikom i prebogatom svetu.
 
- Kada mali Marko dobije 100 dinara, ostavlja ih u kasicu koju inače čuva na polici u ormaru. Njegova mama zna za tu kasicu i s vremena na vreme proverava njeno stanje kako bi videla koliko novca ostavlja i koliko troši.
 
Jednoga dana Marko je odlučio da ne želi da ga mama više proverava pa je rešio da nabavi još jednu kasicu koju će čuvati kod svog drugara Petra. Na novoj kasici je napisao svoje ime i ostavio je u ormar u drugarovoj sobi. Petrova mama je jako zauzeta i nema vremena da proverava kasicu ni svog deteta što znači da Markova kasica može da stoji na istom mestu bez ikakvog problema.
 
Međutim, brzo su deca iz komšiluka shvatila da je to odlična ideja i počela su da kopiraju Markovu ideju. Svi nabavljaju dodatne kasice i odnose ih kod Petra. Njegov ormar postaje pun tuđih kasica.
 
Njihov problem nastao je kada je Petrova mama odlučila da proveri ormar nakon čega je ugledala neočekivani broj kasica. Nakon toga, ona ugledavši imena i prezimena na kasicama počinje redom da zove njihove roditelje kako bi ih obavestila da deca imaju tajne kasice koje čuvaju kod njenog sina.
 
Nisu sva deca nabavila nove kasice zbog lošeg razloga. Milica je imala problem jer joj je brat stalno krao novac, Luka je želeo da sakrije kasicu jer skuplja novac za tatin rođendan, a Marija je jednostavno smatrala kako je sve uzbudljivo pa se brže bolje želela da se pridruži svojim drugarima u nesvakidašnjem poduhvatu.
 
Međutim, većina je nabavljala nove kasice jer su nevaljali. Lazar je krao novac od mame, a Goran tajno kupovao slatkiše koji su mu zabranjeni.
 
Poenta ove priče je da se u Panamskim dokumentima nalazi spisak vlasnika i njihovih brojnih sakrivenih kasica. Ti vlasnici su predsednici i premijeri država, čelnici velikih kompanija, velike sportske zvezde i ljudi iz šoubiznisa. Kako se bude razvijala čitava ova afera znaćemo šta je ko radio sa svojom tajnom kasicom i da li je korišćena u dobre ili loše svrhe. Bez obzira na razloge postojanja kasica, svi su krivi jer je čuvanje takve "tajne" vrlo, vrlo ružno! - objasnio je jedan od "reditovaca".
 
Autor: Alo
  • nervirach

    06.04.2016 07:10
    Svuda ce se potresti, negde su vec izasli na ulice sem u Srbiji.
  • Bugi Vugi

    06.04.2016 02:01
    Svega toga ne bi bilo da je perica otisao pravo u policiju...
  • Marko

    06.04.2016 01:06
    Mnogo neistina
    Kad pojedinac otvori firmu u zemlji u kojoj ne boravi, onda je to offshore.
    Iz perspektive austrijskog poreskog organa, kada Austrijanac otvori firmu u Srbiji, Srbija je offshore zemlja, bez obzira što nije na ostrvu, jer je porez na korporativnu dobit u Srbiji manji nego u Austriji. Da li je Srbija offshore?

    MNOGO ima neistina, i netačnih informacija.
    Mnogo je lakše otvoriti firmu u Srbiji, nego u većini offshore država.
    Srbiji bi bolje bilo da se bavi pravim fantomskim firmama, registrovanim u Srbiji, ko ih registruje, ko iz MUP-a im nabavlja lažne lične karte, ko ih u APR-u registruje.
    O "lokalima u pripremi", i pranju para preko agencija da ne pričam.
    Svi znaju o tome, ali ćute......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.