Kako su Amerikanci izbegli aferu "Panamski papiri"?

Skandal „Panamski papiri“, koji već tri dana trese stotine svetskih državnika i biznismena, jedva da je dotakao američke kompanije i pojedince.
Nakon što su razotkriveni sumnjivi novčani tokovi čak 140 političara iz 50 zemalja sveta, postavlja se pitanje kako su Amerikanci uspeli da izbegnu najveće curenje finansijskih podataka svih vremena.
 
Daleko od toga da su američki finansijski tokovi potpuno transparentni ili da tamošnji bogataši ne koriste ofšor bankarstvo kako bi izbegli plaćanje poreza u SAD. Štaviše, prema pojedinim procenama, Amerikanci su u 2014. godini utajili neverovatnih 1,2 triliona dolara.
 
Pojedini ekonomski profesori sugerišu da su Amerikanci vešto zamaskirali svoje račune u firmi "Mosak Fonseka" iza drugih lica, dok poreski stručnjaci navode da se radi i o promenama u globalnoj finansijskoj politici, te na kraju i ukusu. Kada žele da utaje porez, Amerikanci se najčešće okreću Bermudama, Kajmanskim ostrvima i Singapuru (u čije su političke sisteme daleko sigurniji), a retko kada svoj novac poveravaju Panami.
 
- Da se skandal dogodio osamdesetih, bilo bi daleko više umešanih Amerikanaca jer je Panama zbog svojih labavih bankarskih zakona o tajnosti i kontroli valute bila vrlo popularna. Ipak, kada je administracija Džordža Buša starijeg svrgnula panamskog diktatora Manuela Norijegu, Amerikanci su počeli da izbegavaju tu zemlju. Da se curenje danas desi u Singapuru, slika bi bila daleko gora po SAD - kaže Ruven Avi Jonah, profesor prava sa Univerziteta Mičigen, koji je svedočio pred Kongersom o utaji poreza.
 
U 2014. godini Amerikanci su utajili 1,2 triliona dolara od poreza, a procenjuje se da se sa oko osam odsto finansijskih sredstava u svetu "barata" preko ofšor kompanija. Iznenađujuće, Amerikanci sakrivaju novac i u SAD - država je stabilna, bezbedno je i zakonski je lako omogućiti niske takse.
 
- Suviše je lako otvoriti fiktivne kompanije u federalnim državama kao što su Nevada ili Delaver. Više organizacija ocenilo je SAD kao jedan od najvećih poreskih rajeva na svetu - kaže ekonomista Gabrijel Zukman.
 
Ipak, novinari koji su razotkrili čitavu aferu su na pitanje zbog čega nema umešanih Amerikanaca odgovorili: "Samo sačekajte".
 
Autor: Blic
  • Neuspelo

    07.04.2016 09:30
    Konkretno, ovu su aferu izazvale dve američke agencije, jedna "humanitarna" i jedna obaveštajna. Sa ciljem kompromitovanja Putina ili kineskog predsednika Si ĐinPinga.
    Nije tajna ni ko je osnivač, ni koji su ljudi preneli informacije Međunarodnom udruženju novinara. I, apsolutno je neuspela akcija.
    Danas i deca znaju američke metode rada. Veoma kukavičke, ali, uostalom i u Otkrovenju je amerika opisana kao Zmija, a zmije nisu hrabre već podmukle.
    Uvek guraju druge da biju njihove bitke.
  • Srki

    07.04.2016 00:05
    Amerikanci upravljaju svetom, prave ratove u drugim drzavama, prave ekonomske krize, a sve u cilju ostvarivanja koristi. Logicno je da se cuvaju ovakvih afera, a nije iskljuceno da su oni i napravili ovu aferu. Njih, u principu, sve obilazi, osim Boga koji im salje tornado, poplave i sl. Izgleda da ne mogu manipulisati sa njim!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.