Ovo je najbolja valuta u 2016.

Ekonomska agencija Blumberg saopštila je da je najprofitabilnija valuta u 2016. godini postala zambijska kvača.

Prema ocenama eksperata tog lista, kvača po tempu rasta preskočila je ostalih 150 svetskih valuta. Od početka godine, nacionalna valuta Zambije, drugog po veličini proizvođača aluminijuma u Africi, porasla je u odnosu na dolar za 19,9 odsto. Kao poređenje, zlato je poraslo za 16,3 odsto.

Ovakav uspeh kvači doneo je rast cena aluminijuma.

Prošle godine, zambijska valuta je pala za 42 odsto, čime je ušla u trojku najslabijih valuta 2015. godine, dok danas ekonomisti primećuju njen "skok", prognozirajući dalji rast za još nekoliko procenata.

Autor: Sputnik

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.