Zbog falsifikata svet gubi 461 milijardu dolara

Falsifikovana i piratska roba učestvuje sa do 2,5 odsto u svetskoj trgovini, a njena vrednost je čak 461 milijarda dolara.

To značajno šteti poslovanju kompanija i državnim kasama, saopštila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Trgovina falsifikovanim proizvodima, kao što su lažne torbe modne kuće "Luj Viton" i patike marke "Najki", pogoršala se u protekloj deceniji, budući da je u prethodnoj studiji OECD-a iz 2008. godine, takva roba činila 1,9 odsto svetskog uvoza, u vrednosti od 200 milijardi dolara.

Negativni efekti krivotvorene robe su daleko veći po bogate zemlje, gde je i lociran najveći broj kompanija koje proizvode najpoželjniju brendiranu robu. Evropska unija uvezla je do 5,0 odsto "lažnjaka" u 2013. godini, u vrednosti od čak 116 milijardi dolara.

Kina je, prema izveštaju OECD-a, označena kao najveći proizvođač falsifikovanih proizvoda, a prava intelektualne svojine kineskih kompanija su takođe često narušena, zaključuje ova organizacija.

Autor: Tanjug

  • /

    24.04.2016 14:02
    /
    kako svet moze izgubiti svetski novac?
    opet je pocela ms bot kampanja.

    prema ovome prvo treba zatvoriti pera zdera cevabdzinice i dizni palacinkare koje koriste tudja imena


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.