Zbog čega ubedljivo najskuplje plaćamo gorivo?

Nerazvijeno tržište i veliki nameti razlozi za skupe derivate u našoj zemlji. U Makedoniji i BiH je skuplja sirovina, a račun manji jer su manja državna zahvatanja.
Srbija čak 85 odsto svih utrošenih naftnih derivata dobija iz uvoza, zbog čega je ekstremno energetski zavisna, podaci su Udruženja naftnih kompanija Srbije, pišu Večernje novosti.
 
Ipak, ovo nije dovoljan razlog zbog koga su cene goriva i do 30 odsto skuplje nego u susednim državama poput Makedonije i BiH. Pored velike zavisnosti od uvoza, nedovoljna razvijenost tržišta i veliki udeo zahvatanja države, doprinose - zidanju cena na pumpama.
 
Cene benzina bez državnih taksi u Bosni i Hercegovini i Bosni dosta su više nego u Srbiji. Tako benzin u BiH košta oko 470 evra za 1.000 litara, a za toliku količinu u Makedoniji valja odvojiti i do 490 evra. Ta cena je u Srbiji oko 420 evra. Međutim, kada se na to dodaju i državna zahvatanja, Srbija "beži" daleko više od obe države. Cena za 1.000 litara u BiH je 910 evra, u Makedoniji oko 1.000, a kod nas - 1.055 evra.
 
“U BiH, kompanijske cene benzina i TNG su čak nešto veće nego u Srbiji, a dizela gotovo iste ili tek neznatno manje”, kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.
 
“Međutim, kada se dodaju naša znatno veća državna zahvatanja maloprodajne cene u Srbiji su daleko više”, dodaje on.
 
Razlika u dizelu još je mnogo veća. U Srbiji su cene dizela bez državnih taksi nešto veće nego kod suseda, ali minimalno. Kada se država "ugradi", razlika je više od 300 evra za 1.000 litara!
 
Sve promene na međunarodnom tržištu odražavaju se i na domaće tržište, zato što je Srbija "debelo" zavisna.“Cena sirove nafte BRENT padala i to su sa malim kašnjenem pratile cene u maloprodaji u Srbiji. Posle 20. januara su cene BRENT nafte počele da rastu, ali su u Srbiji maloprodajne cene još oko mesec dana bile niže. Onda je usledio konstantan rast”,  navode iz UNKS.

 
  • ovca

    08.05.2016 19:00
    Baš napredno ;(
  • mile

    08.05.2016 06:37
    Da li je to pitanje potreno.Ova lopovska I propala drzava nas dere gde god stigne.Nesposonjakovici otimaju da I pokrili svoju nesposobnost.
  • Smrdija

    08.05.2016 04:13
    Zbog toga sto zivimo u lideru regiona .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.