Srbija ima previše banaka, rekorder u regionu

Srbija ima 30 banaka, što je trostruko manje nego pre dvadesetak godina, ali je ipak, po broju banaka na prvom mestu u odnosu na region i Evropu.

U Hrvatskoj ih je 27, u Sloveniji 20, a u Crnoj Gori 12. Stručnjaci ukazuju na to da nam 30 banaka nije potrebno i da će se u narednom periodu postepeno smanjivati njihov broj.

Uobičajeno je da na milion stanovnika bude jedna banka, što znači da bi kod nas optimalan broj bio od pet do sedam banaka. Toliko, na primer, ima Kanada, a o smanjenju broja banaka ozbiljno razmišlja Belgija, u kojoj trenutno posluje 15 banaka.

Kod nas desetak banaka drži 77 odsto bankarskog tržišta, dok ostale zauzimaju od dva do tri odsto ovog kolača, a pojedine i manje.  Ovih 30 banaka dolazi na BDP od 33-34 milijardi evra.

Podaci o poslovanju bankarskog sektora ukazuju na to da iz godine u godinu gubici banaka rastu, a one, ipak, ostaju na srpskom tržištu. Naime, svaka treća banka beleži gubitke. To naravno neće potrajati, i najverovatnije će se neke povući ili spojiti, u zavisnosti od toga kakva situacija bude na tržištu.

Profesor Beogradske bankarske akademije, Branko Živanović kaže za Novosti da koliko je banaka potrebno govori podatak o profitu koji su ostvarile prošle godine.

"Zarada od samo 62 miliona evra ne može se oceniti kao uspeh, imajući u vidu tako veliku infrastrukturu i broj banaka u zemlji. Ono što još više onespokojava je činjenica da se broj banaka koje beleže negativan finansijski rezultat približava polovini od ukupnog broja bankarskih institucija u zemlji, a to se, takođe, događa i sa iznosom ukupnog gubitka u poređenju sa iznosom dobiti. Sve ovo ukazuje da je osnovno tržište predimenzionirano, da je broj banaka dupliran, a mreža neracionalna i skupa", navodi Živanović.

On još ističe da je eventualna dobit više rezultat racionalizacije poslovanja i sniženja troškova nego kreditne i poslovne ekpanzije.

  • john

    08.05.2016 18:25
    Motor regiona.
  • Stradivarius

    08.05.2016 14:25
    Banke sluze za veliko pranje novca, izvlacenje istog iz drzave, sprovodjenje mutnih poslova i zarobljavanje stanovnistva u agoniji kapitalizma za drzave u raspadu.
    Nista dobro ne dolazi od banaka niti ce doci. Treba ih sve pozatvarati, pretresti i celnike pohapsiti a to se nikad nece dogoditi...
  • zivan

    08.05.2016 14:01
    Madjarska ima nessto visse, ali je tamo precizno uredjeno ssta finansiraju velike, ssta srednje, a kojim poslovima se bave male banke. Kod nas su sve bave sim bankarskim i para. bankarskim rabotama, a privredasž, naroccito sitniji preduzetnici, ne mogu da dodju do kredita.
    Problem je sto smi mi razvoj previsse zasnivali na uslugama i uvozu robe, a kako nismo imali domacu akumulaciju, utrccale su strane banke prvenstveno kreditirajuci gradjane- potrossacce, odnosno izvoz robe iz svoje domicilne drzzave.
    Kada je poccela svetska kriza, Srbija je poccela da se ubrzano zaduzuje i tu su se opet nassle, prvenstveno strane, banke. Takodje, drzzava Srbija je kriminalizovanom politikom unisstila ccetiri, pet banaka u drzzavnom ili vecinskom vlasnisstvu domacih akcionara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija