"U martu bitno porasle zarade u javnim preduzećima"

Ekonomista Stojan Stamenković ocenio je da je moguće da je održavanje vanrednih izbora u Srbiji uticalo na odlaganje investicija.
Stamenković je kazao da su mogući efekti izbora, od kojih su se neki ispoljavali do objavljivanja rezultata izbora, a neki bi se mogli otkloniti nakon formiranja vlade - zastoj u dinamici investicija, kao i skok zarada u javnom sektoru. "Nejasno je da li se to protivi zakonu uopšte i, posebno, fiskalnoj konsolidaciji, ili se odnosi samo na pomeranje rokova isplata", rekao je Stamenković.
 
On je dodao da su mogući efekti i kretanje deviznog kursa i pritisak na devizne rezerve, povlačenje kapitala iz banaka, ali i neke druge mere u strukturnoj sferi, vezane pre svega za aranžman sa MMF, koje čekaju novu Vladu.
 
Urednici MAT-a su ocenili da održavanje izbora nije imalo posledice po samu ekonomsku aktivnost zemlje i ističu da bi prioritetni koraci buduće vlade trebalo da budu nastavak reformi i fiskalne konsolidacije. Najvažniji posao biće, kako ističu, završetak procesa restrukturiranja strateških preduzeća i nastavak reformi u javnom sektoru.
 
Ekonomista Miladin Kovačević rekao je da bi taj posao mogao da se podeli na četiri grupe - prva je završetak procesa restrukturiranje preostalih strateških preduzeća, zatim konsolidacija i transformacija nekoliko velikih javnih preduzeća. "Tu su stvari dosta tvde i vezane su pre svega za EPS, Srbijagas koji očekuje transformacija, zatim konsolidacija Železnica Srbije... To ne može preko noći i potreban je jedan dinamizam", rekao je Kovačević.
 
On smatra da bi prioritet za novu vladu trebalo da bude i nastavak reformi u javnom sektoru. "Četvrti, možda i najkrupniji izazov je nastavak sistemskih reformi u penzionom sistemu i socijalnim funkcijama države. Neophodno je smanjenje opterećenja na rad, radi stimulisanja zapošljavanja", rekao je Kovačević.
 
Ekonomista Ivan Nikolić kaže da su ekonomski podaci za mart i prvo tromesčje godine vrlo povoljni i da se može reći da su izbori bez posledica prošli po samu ekonomsku aktivnost zemlje. "Ima možda nekih naznaka da su u pojedinim segmentima, pogotovu u platama u javnom sektoru, dali svoj skroman doprinos... Možda je potrebno još malo analize i videćemo šta će pokazati aprilski podaci", rekao je on.
 
"Za sada nemamo sigurnu ocenu da su investicije u prvom tromesečju zabeležile rast, tu smo rezervisani i kad pogledamo tražnju ili potrošnju, potrošnja raste i izražena prometom na malo. Interesantno da su zarade u porastu. To možda nije dobro ili je vrlo čudno da su u martu porasle bitno zarade u javnim preduzećima", rekao je Nikolić.
  • majke

    11.05.2016 01:03
    porasle su zarade zbog broja radnih sati. listu radnih sati po svakom mesecu mozete pronaci verovatno na sajtovima svih institucija i javnih preduzeca i videti razliku u broju radnih sati u jan, feb i martu. oni koji imaju male plate (obicni radnici) imaju i male razlike u plati zbog razlicitog broja radnih sati iz meseca u mesec. drugacija je prica sa onima koji imaju plate preko 1000e. ne navlacite gnev na obicne radnike.
  • zivan

    10.05.2016 22:01
    Martovski rast plata u javnim preduzecima je deo neformalne, ali jako, predizborne kampanje vlasti...
  • ozlojedjen

    10.05.2016 21:03
    Nema vajdi od komentara . Tu jedino pomaze recept Causesku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija