Rast prodaje pelena za odrasle noćna mora bankara

Zemlje u razvoju suočene su sa onom vrstom disbalansa u sastavu stanovništva koji je pogodio Japan, gde se pelene za odrasle prodaju više od pelena za bebe jer posledice sve manjeg nataliteta prete da postanu kočnica za najbrže rastuće privrede na svetu.

Demografska analiza koju je sprovela najveća svetska kreditna agencija "Standard end Purs" (Standard & Poor’s) pokazuje da starenje stanovništva u zemljama čija je privreda u ekspanziji primorava vlade da poboljšaju pristup zdravstvenoj zaštiti, oslanjajući se na sve manje brojno radno sposobno stanovništvo, koje plaća za socijalne programe, što pogoršava stanje javnih finansija i povećava zaduživanje.

Do 2050. godine S&P očekuje da će se prosečni dug tržišta u usponu povećati sa 42 odsto BDP na 136 odsto, u poređenju sa 134 odsto u razvijenim ekonomijama, ukoliko ne dođe do promene politike. Takav razvoj situacije doveo bi do smanjenja broja zemalja sa "investicionim nivoom" kreditne sposobnosti, pokazuje analiza S&P, a to bi stavilo pritisak na investitore koji tragaju za aktivom najvišeg kvaliteta.

"Potreba da se izmene budžetska kretanja koja su posledica demografskih promena jednako je akutna u pojedinim državama čija su tržišta u usponu, kao i u razvijenim zemljama", kaže kreditni analitičar S&P Marko Mršnik.

Razvijene zemlje trenutno troše daleko veće sume na zdravstvenu zaštitu od tržišta u usponu, pri čemu je 2012. Japan potrošio 88 milijardi dolara u poređenju sa sedam milijardi dolara u Turskoj, pokazuju podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. Ipak, očekuje se da će se troškovi zdravstvene zaštite u zemljama u razvoju poput Brazila, Indije i Turske drastično povećati u narednih nekoliko godina.

Predviđa se da će se u narednih nekoliko decenija povećanje broja starih u odnosu na mlade zaposlene osobe osetiti snažnije na tržištima u usponu nego u razvijenim privredama, uz prognoze da će se koeficijent starosne zavisnosti u Brazilu utrostručiti do 2050, dok će oni u SAD i Britaniji rasti umerenijim tempom.

Međunarodni monetarni fond je objavio u martu da će posledice smanjenja i starenja stanovništva biti velike i da će sve veći fiskalni teret s troškovima koji su povezani sa starenjem i izraženi u procentima BDP dostići nezamislive nivoe ukoliko se ne preduzmu koraci kako bi se rešilo ovo pitanje.

Ipak, Kevin Dejli, menadžer za tržišta u usponu grupacije "Aberdin aset menadžment", koja se bavi upravljanjem investicijama, kaže da, iako su demografske promene u zemljama u razvoju tema diskusija, one još uvek nemaju uticaj na investicione odluke.

"To je vest koja privlači pažnju i predstavlja rizik u srednjeročnom ili dugoročnom periodu, ali to još uvek ne utiče na cene", kaže on. "Kratkoročni atipični rizici na tržištima u usponu, poput opoziva predsednice u Brazilu ili političke situacije u Turskoj, trenutno su znatno bitnije struje."

Od 2002. godine S&P analizira posledice demografskih promena na javni dug u zemljama širom sveta u jednakim vremenskim razmacima. U poslednjem izveštaju objavljenom pre tri godine ova agencija ističe da vlade u razvijenim zemljama pokušavaju da odgovore na brzi rast zaduženosti nakon izbijanja ekonomske krize tako što rade na reformama penzionih sistema i zdravstvene zaštite.

Mršnik iz S&P navodi da je kriva koja pokazuje postepeni napredak država u kontrolisanju troškova koji su povezani sa starenjem stanovništva jedan od pozitivnijih aspekata ovog istraživanja. Ipak, relativno slabašan privredni oporavak razvijenih zemalja komplikuje ova nastojanja i ističe potrebu za dodatnim merama politike, dodaje on.

Ovaj izveštaj je zasnovan na podacima o rastu i stanovništvu IMF, OECD i Evropske komisije, kao i na procenama potrošnje na nivou pojedinačnih država, pod uslovom da S&P prognoze javnog duga i planova potrošnje za 2017. ostanu nepromenjene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija