Kinezi jedu sve više mesa

Kinezi jedu toliko mesa da je njihov apetit stvorio dva milijardera u zemlji.

Bao Hongking, na čelu je Tvins grupe, peti je po veličini proizvođač mesa u Kini, "težak" 1,8 milijardi dolara. Čen Juksin, osnivač Sičuan Teku investmenta, najveći je proizvođač mesa u Sičuan provinciji, ima bogatstvo u vrednosti od preko milijardu dolara.

Ova dva biznismena koriste rastuću potražnju za zdravom hranom, pa se trude da obezbede kvalitetnu svinjetinu, piletinu i govedinu. Posebno u svetlu nekoliko skandala u toj industriji koje su prethodnih godinu potresale Kinu.

Kina pokušava takođe i da smanji zavisnost od jeftinih niskokaloričnih namirnica kao što su pirinač, soja i kukuruz.

Prelazak na ishranu koja sadrži više mesa, polako pretvara Kinu u najvećeg proizvođača mesa na svetu, jer se u poslednje vreme jede više svinjetine nego bilo gde na planeti. Njihove farme su bolje i zbog spremnosti vlasnika da investiraju u objekte ali i da sačuvaju bezbednost i kvalitet hrane.

S jedne strane korist imaju veliki farmeri, ali mana je što se gase manje kompanje.

Tvins grupa je imala prihod od 38,6 milijardi juana (5,94 milijardi dolara) u 2015. godini.

Bao (52) je prvo otkupio 17 odsto udela u kompaniji i 2001. postao je jedan od njenih najvećih akcionara. Kompanija menja ime u Tvins Grupa 2007. godine, a danas grabi ka tituli najvećeg kineskog proizvođača svinjetine. On deli vlasništvo sa suprugom, a članovi porodice, uključujući njegove sestre i dva brata poseduju 29% kompanije i niko od njih nema udeo čija je vrednost manja od milion dolara.

Čen (66) je odrastao kao siroče jer njegova biološka porodica nije mogla da ga prehrani. Po završetku studija vraća se u rodno selo da gaji prepelice i piliće. Svojim obrazovanjem i znanjem uspeo je da od početnog kapitala od 1.000 jena, preko partnera postane najveći farmer u provicniji.

Njegova kompanija je imala prihod od preko 13 milijardi juana u 2015. godini, pokazuju dostupni podaci.

  • zivan

    15.05.2016 21:38
    Nekada su Kinezi u proseku godisnje jeli tri, ccetiri kilograma svinjetine po glavi stanovnika, danas oko 14 kilograma. Prosecan Evropljaninin jede vise od 35 kilograma godisnje, tako da ima prostora da Kinezi joss uvecaju potrossnju ove vrste mesa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija