Evro uskoro slabiji od dolara?

Analitičari nekih od najjačih investicionih banaka veruju da će evropska valuta uskoro pasti ispod vrednosti dolara.
Kako se čini, ne slažu se samo oko vremena kad će se to tačno dogoditi.
 
Goldman Saks, koji se duže vreme smatra investicionom bankom sa jednim od najpesimističnijih pogleda na evro, sada veruje da evropska valuta iduće godine neće pasti ispod pariteta sa dolarom, ali je dno na 1,05 dolara. Očekuju, međutim, da će u naredne tri godine evro pasti na 0,90 dolara.
 
U Goldman Saksu veruju da kamatne stope u SAD-u neće biti povećane tako mnogo kao što se ranije mislilo, što je povezano s kretanjem vrednosti dolara, budući da niže kamatne stope sprečavaju rast te valute.
 
I Dojče banka je malo korigovala predviđanja za evropsku valutu, ali ipak očekuje da će evro iduće godine vrediti manje od dolara. Trenutni odnos evra prema dolaru je 1,13.
  • pera

    16.05.2016 09:54
    kad novine pisu o tome i to postane opstenarodno znanje to se sigurno nece desiti u ovom ciklusu, nekad kasnije mozda
  • zivan

    15.05.2016 21:32
    Unazad 14 godina od uvodjenja, evropska valuta je oscilovala u rasponu od 1,49 do 0,83 dolara za evro. Ipak, za nas je umanjenje vrednosti evra spram dolara neugodno, jer je 30 odsto javnog deviznog duga Srbije ugovoreno u dolarima, pa rast dolara znaci i srazmerno uvecanje nasseg duga iskazanog u evrima. A mi izvozimo i devize prihodujemo dominantno, ccak preko 80 odsto deviznog priliva, u evropskoj valuti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija