Banke neće devize

Posle drastičnog pada kamata, pojedine banke više ni ne oročavaju devizne depozite građanima.
Prihvataju dinarske uloge po viđenju, na koje ne daju nikakvu kamatu, a ukoliko neko, ipak, želi da svoj novac oroči na tri, šest, 12 ili više meseci, mora da otvori i tekući račun i da plaća svakog meseca održavanje.
 
Bankari kažu da im depoziti više ne trebaju, jer nemaju gde da ih plasiraju, a svako držanje štednje za njih je, kažu, samo trošak.
 
- Blagi rast imaju dinarski gotovinski krediti, dok stambeni već duže vreme stagniraju ili su u padu. Svoj trošak banke prebacuju na građane, odnosno smanjuju kamate na štednju ili jednostavno prestaju da je primaju - navodi za Novosti Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.
 
I u narednom periodu, ne može se očekivati drugačije ponašanje banaka.
 
- Kamatne stope na bilo koju štednju će i ubuduće biti sve niže i doći na nulu. Samo neće preći u negativnu zonu, jer bi onda građani vraćali ušteđevinu u slamarice, što bankama u Srbiji na duži rok ne ide u prilog. Takva politika je deo politike njihovih matica koju diktira Evropska centralna banka. Promena neće sigurno biti do kraja sledeće godine - smatra Đukić.
  • ubogi

    17.05.2016 19:56
    @ zivan
    Na žalost, tako je...a ima i nešto gore. Vodeće svetske države su kudikamo dužnije od naše, i u apsolutnim iznosima i u odnosu prema BDP, ali još dugo neće doći do relativnih promena životnih standarda, mi ćemo verovatno sve više da zaostajemo, pošto ne možemo da vidimo "carevo novo odelo".
  • ntn

    17.05.2016 18:34
    Lako se to reši
    Da je države, i centralne banke, a ne nakinđurene lutke, posle takvog kartelskog postupka, dozvolili bi davanje kredita i pozajmica izmedju građana i privrede direktno bez banaka! Pa nek se tornjaju odavde. Dosta su nas pljačkali!
  • Nije naivno

    17.05.2016 18:12
    Naravno da su ti potezi isključivi zahtev centrala stranih banaka, pošto samo takve i imamo. I sasvim sigurno imaju neki cilj, koji je, kako ja verujem, vezan za obračun MMF-a i BRIKS-a. Dugoročno će ostaviti neku posledicu na valute i poverenje građana.
    Da ne pominjem izvore kreditiranja i ulaz investicija.
    Ako svaku našu investiciju ne budu kreditirale banke odavde, kreditiraće spoljni izvori, pod njima zgodnim uslovima.
    Čim ne postoji prirodan proces povezanosti građana, banaka, privrede i državne kontrole,
    to ne može biti dobro, nikako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.