Skoro petina Evropljanja živi u relativnom siromaštvu

Međunarodna organizacija rada objavila je da sve veći broj Evropljana živi u relativnom siromaštvu, odnosno da su njihovi prihodi domaćinstva niži od 60 odsto prosečnog nacionalnog prihoda.
Istovremeno, ova organizacija je upozorila i na manjak kvalitetnih radnih mesta u svetu, što predstavlja opasnost po višedecenijski pomak u smanjenju siromaštva.
 
Iako je siromaštvo drastično smanjeno u zemljama sa srednjim dohotkom, ono je još uvek "tvrdoglavo visoko" u Africi i u najvećem delu Azije, budući da gotovo dve trećine Afrikanaca i dalje živi u ekstremnom ili umerenom siromaštvu, navodi se u izveštaju MOR-a pod nazivom "Perspektive socijalnog zapošljavanja u svetu za 2016. godinu". Međutim, u ovoj specijalnoj agenciji Ujedinjenih nacija, zaključili su da relativno siromaštvo beleži sve veći rast u bogatim zemljama.
 
To je najočitije u evropskim državama, gde stopa relativnog siromaštva beleži rast poslednjih godina, te je u 2014. godini dostigla 17,2 odsto. U 2012. godini oko četvrtina građana u razvijenim zemljama živelo je u relativnom siromaštvu, dok se više od jedne trećine dece u bogatim zemljama smatra siromašnim.
 
Skoro dve milijarde ljudi na svetu danas živi u ekstremnom siromaštvu, sa manje od 1,9 dolara dnevno ili u umerenom siromaštvu, što čini 36 odsto populacije zemalja u razvoju, navodi MOR. To je manji procenat u odnosu na 67,2 odsto iz 1990. godine, a generalni direktor MOR-a Gaj Rajder je upozorio da je ostvaren značajan napredak na planu smanjena siromaštva, ali je taj napredak bio neujednačen i još uvek krhak.
  • zivan

    19.05.2016 15:54
    Ipak, vecina ovdassnjeg stanovnisstva zzivi i u relativnom, i u apsolutnom siromasstvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.