Na jesen na ulicama srpski automobil na struju

Najkasnije do septembra ove godine na ulicama Beograda pojaviće se malo gradsko vozilo na struju čija cena neće prelaziti 10.000 evra.

Preduzeće "Eko Srbija" je već dogovorilo prvu isporuku delova za sklapanje 12 automobila, ali su ambicije da se skoro svi delovi ubrzo proizvode u Srbiji. Kako kažu, zatvorili su i kompletan finansijski plan, dobili potrebne "papire", i sada je sve samo do tržišta.

"Mi smo sa kineskim partnerom dogovorili sve oko uvoza delova. Od šasije, motora, baterija, karoserije, koji bi se sklapali u okolini Beograda. Ipak, naša želja je da elektromotor i karoseriju pravimo u Srbiji pa smo već otpočeli pregovore sa srpskim kompanijama koje mogu da proizvedu ove komponente", kaže Dragan Škrnjić, direktor "Eko Srbije".

Zanimljivo je da je "Eko Srbija" dobila potpuno besplatno licencu od jedne renomirane italijanske kompanije za prizvodnju elektromotora. Istu licencu je nedavno otkupio i japanski "Suzuki".

"Prvi automobil, koji će se na našem tržištu prodavati pod imenom "aksios" predstavićemo javnosti u septembru, na 5. "Tesla reliju", na kome učestvuju električna vozila i hibridi iz celog sveta. Automobil je namenjen, pre svega, za korišćenje u gradskim uslovima. Ima domet sa jednim punjenjem baterija do 140 km u realnim uslovima. Maksimalna brzina je 60 km na čas", kaže Škrnjić za "Novosti".

Ono što je posebno zanimljivo je da se "aksios" puni na običnoj kućnoj utičnici od 220 volti i da je vreme maksimalnog punjenja baterije oko osam časova. Potrebno je samo dva sata za punjenje 60 odsto kapaciteta baterije.

Projekat "Aksios" nije prvi takve vrste u Srbiji koji za cilj ima proizvodnju električnog automobila. Centar za motorna vozila AMSS je sa uspehom napravio i već registrovao, posle serije testova, "punto klasik" sa pogonom na električnu energiju.

Inače Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ne daje nikakve subvencije za električne automobile i hibride. Dotacije u pojedinim zemljama EU idu i do 8.000 evra, a kod nas nisu predviđene ni poreske olakšice, pa čak ni besplatno parkiranje.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDE.

  • zivan

    29.05.2016 06:54
    Taj prevarant se okoristio poznanstvom sa vrhom DS i Vlade Vojvodine, a navodna proizvodnja eko- vozila je bila forma da se izvucce novac iz Fonda za tehnolosski razvoj.
    Mozzda bi u Srbiji trebalo pocceti proizvodnju onih tipova eko- vozila u kojima ima visse ugradjenih ressenja ovdasnjih inovatora. Na duzzi rok, ova proizvodnjaje perspektivnija od proizvodnje vozila sa motorom na unutrassnje sagorevanje...
  • Debeljaca

    28.05.2016 11:13
    Globus auto
    Samo da javim da se kod nas u Vojvodini vec jednom pojavio prevarant
    koji je hteo da proizvodi elektro automobile.

    U pitanju je bila firma GLOBUS AUTO iz Debeljace.

    Dobili su oko milion evra bespovratne pomoci i nisu uradili nista,
    sem sto su u bukvalno par Jugica ubacili elektro motore.

    I naravno, te pare su otisle u nepovrat.

    Nadam se da sad nece biti isti slucaj...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija