Privredna komora: Izvoz oslobođen carine zaslužuju sir i rakija

Šefovi država članica Evroazijskog ekonomskog saveza odlučili su danas na samitu u Astani da počnu pregovore sa Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima sa Srbijom.

"Danas je doneta odluka o početku pregovora sa Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima EAES-a i njegovih članicama s tom zemljom", rekao je posle sednice Višeg saveta tog saveza predsednik kolegijuma EAES-a Tigran Sarkisjan.

Predstavnik Privredne komore Srbije u Moskvi Sveto Vasiljević rekao je da će odluka Višeg saveta Evroazijskog ekonomskog saveza omogućiti bolji plasman robe na teritoriju država članica.

Vasiljević je rekao da se današnjom odlukom otvaraju pregovori da bescarinski režim za robu iz Srbije bude proširen sa Rusije, Belorusije i Kazahstana i na Jermeniju i Kirgiziju, koje su se kasnije pridružile EAES-u.

"Time se otvara mogućnost da se spisak robe oslobođene carine proširi sa 97 odsto na možda 99 odsto, i PKS će učiniti sve da to bude učinjeno", kazao je Vasiljević.

On je kao primer naveo da bi za Srbiju bilo veoma značajno ako bi na spisak robe oslobođene carine bili stavljeni zreli sir i rakija.

"Proširenje bescarinske trgovine na Jermeniju i Kirgiziju i proširenje liste bi nam omogućilo da imamo ozbiljan izvoz", dodao je Vasiljević.

Članice EAES-a su već potpisale ugovor o slobodnoj trgovini s Vijetnamom, a slične pregovore vode s Izraelom, dok eksperti rade na uspostavljanju zone slobodne trgovine s Indijom, Egiptom i Iranom.

Članice EAES-a su Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgizija i Rusija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.