Srpski tajkuni se guše u dugovima, a prvi na Forbsovoj listi

Vlasnici deset najvećih srpskih preduzeća koji su se našli na ovogodišnjoj Forbsovoj listi proizveli su desetinu ukupnog srpskog bruto domaćeg proizvoda, što srpski građani i privreda stvore za godinu dana.
Njihove kompanije su tokom 2014. godine ostvarile prihod od 2,9 milijardi evra.
 
Iako ovaj podatak govori da nejednakost u Srbiji raste, bogataši se, piše zagrebačko izdanje Forbsa, još nisu sasvim oporavili od krize koja ne jenjava. Ovogodišnji skor poslovnih prihoda top 10 kompanija od nepune tri milijarde evra tek je polovina onoga što je Miškovićev "Delta holding" u zenitu svoje moći prihodovao sam.
 
Na listi ove godine ima i novih imena. Među najuspešnijim privrednicima u Srbiji prvi put se nalazi bračni par Lovorka i Miomir Nikolić, vlasnici kompanije "Farmalogist". "Forbs" piše da su farmaceuti Nikolići krenuli u sopstveni biznis sa 26 zaposlenih. A već 2004. godine postali su prva veledrogerija u Srbiji.
 
Prvi put su na listi i vlasnici "Mocart" kladionica: Dejan Čakajac i Jadranka Stepanović. Njihov profit iznosio je 5,4 miliona evra, što je rast od 12,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Imperiju "na sreću" napravio je momak iz Čačka koji je voleo da se bavi tiketima iz hobija, a sada zarađuje milione evra.
 
Ipak, za najuspešnijeg privrednika proglašen je Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe. Inače, Forbs svoje rang-liste pravi na bazi finansijskih izveštaja koje objavljuje Agencija za privredne registre. Izveštaji o poslovanju pojedinačnih preduzeća za 2015. godinu još nisu objavljeni, pa je zato rang-lista i sačinjena na osnovu podataka o poslovanju za 2014. godinu.
 
Takođe, pozicija na Forbsovoj listi zna i da zavara, jer istraživači uspeh kompanija mere po poslovnim prihodima. Zaduženost ni kapital firmi ne uzimaju se u obzir, pa često može da se stvori i pogrešna slika o moći nekog pojedinačnog preduzeća. Tako su se pre dve godine na Forbsovoj listi najbogatijih našli i Miroslav Bogićević, vlasnik "Farmakoma MB", i Goran Perčević, vlasnik "Interkomerca", iako su njihove poslovne imperije već tada uveliko gušili dugovi, ali se to na ovoj listi nije video.
 
Ove godine čak i prvorangirani na listi, biznismen Miodrag Kostić, ima velike dugove, pokazalo je istraživanje Politike. Obaveze "MK grupe" na kraju 2014. godine prevazilazile su 216 miliona evra i veći deo dužničkog tereta čine kratkoročni krediti. Ali to ne znači da je Kostić imao problema sa bankarima. Olakšavajuća okolnost je to što je Kostić na računu na kraju 2014. godine u kešu imao čak 91 milion evra, što umnogome relaksira njegov dužnički odnos prema bankama. Takođe, Kostić je većinski vlasnik AIK banke i verovatno ima pristup jeftinim kreditima. Ipak, ovaj biznismen je godinu završio sa neto gubitkom od minus pet miliona evra. Prethodne godine bio je u plusu od 47 miliona evra, pokazuje Forbsova analiza.
 
Kako na dužničkoj poziciji stoji Miroslav Mišković, kao i pozicije drugih bogataša zaduženih do ušiju čitajte OVDE.
  • Novosadjanin

    02.06.2016 14:01
    Jedan je
    Voja Gajić !
  • Norma Lan

    02.06.2016 13:24
    Svet i Smrdija
    U svetu se bogatstvo stiče ili generacijama ili tehnološkim inovacijama, kao Bill Gates ili Mark Zuckerbeg, a ovde kockari, i prevaranti svih fela...
  • mile

    02.06.2016 12:25
    Srpski biznismeni - avioni, kamioni, slikanje sa politicarima, a da ih okrenes naglavacke ne bi ni dinar iz njih ispao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija