Hrvati "kupuju domaće" u Srbiji

Hrvatski građani koji žive na istoku zemlje, kako bi uštedeli, hrle u kupovinu u Srbiju gde ih čekaju niže cene nego kod kuće, a mogu se pronaći i hrvatski proizvodi, piše Glas Slavonije.
"Kupujmo Hrvatsko, ali u Srbiji", kaže u polušali jedan stanovnik Batine, koji barem jednom nedeljno svrati do susednog Bezdana, gde kupuje čak i osnovne životne namirnice, poput hleba.
 
U sredu je, dodaje, kupio pakovanje mineralne vode Jamnice. Dok je boca od litra i po Jamnice u Hrvatskoj nešto manje od šest kuna, u Srbiji je ona oko 3,5 kune. Kaže i da je boks rovinjskih cigareta gotovo dvostruko jeftiniji u komšiluku.
 
On je samo jedan od brojnih stanovnika istočne Hrvatske koji u Srbiju hrle nejčešće po cigarete, papriku, vegetu, lekove, higijenske proizvode, a u poslednje vreme i sijalice. Uz Bezdan, kupovinu neretko obavljaju i u Bogojevu, koji je svega nekoliko kilometara udaljen od Erduta. Na graničnom prelazu Batina dnevno pređe nekoliko stotina automobila iz različitih delova Slavonije.
 
Jedan od kupaca otkriva kako u Bezdanu kupuje i sijalice. U kupovinu idu i mladenci koji u Srbiji kupuju burme.
 
"Neću ulaziti u kvalitet zlata, ali slično prstenje u Osijeku košta 4.500 kuna, dok sam ga u Bezdanu platio 300 evra, dakle oko 2.200 kuna", priča mladić iz Belog Manastira.
 
Brojni prelaze granicu i zbog začinske paprike. Cena je oko 80 kuna, dok se u Baranji kreće između 120 i 140 kuna. U prtljažnicima Hrvata po povratku iz Srbije neretko se nađe i odeća, a kupci Srbiju nikad ne napuste praznog stomaka.
 
"Za tridesetak kuna dobijemo kilogram pečenih ćevapa. Je li to moguće negde u Hrvatskoj?", pita jedan Slavonac koji je ćevape poneo i kući.
  • Toliko

    13.06.2016 10:10
    Za Hrvate i Mađare - "Srbija alternative nema".
    Posvećeno svim obožavaocima EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.