Dozvoljeni minus dnevno može da košta više od 40 dinara

Koliko god primamljivo zvučalo to što jedna plata može da se potroši unapred, dozvoljeni minus u bankama i dalje je jedan od najskupljih vidova zaduživanja.

Kako piše portal Kamatica, malo ko pre donošenja odluke o ulasku u dozvoljeni minus pogleda tarifnik banke i izračuna koliko papreno plaća malo dodatnog novca. Kamate na ovu pozajmicu, prema podacima NBS, nisu se nešto mnogo smanjile u odnosu na prethodnu godinu.

Kamate na dozvoljeni minus se kreću od 19,25 do 37,31 odsto, dok su se prethodne godine kretale od 19,25 do 37,83 procenta, a to je trenutno minimum za 3,0 odsto skuplje od keš kredita, dok kamata za nedozvoljeni minus ide i do 69,09 procenata na godišnjem nivou.

Zavisno od banke, kamata na dozvoljeni minus se plaća u različitom iznosu. Jedni će na dozvoljeni minus od 40.000 dinara plaćati 7.700 dinara na godišnjem nivou, ili će ih svaki dan dozvoljenog minusa koštati 21,09 dinara, dok će drugi za isti proizvod plaćati 14.924 dinara kamate, a svaki dan kašnjenja će ih koštati 40,88 dinara.

Ako se u istom iznosu uzme keš kredit, banci će se na godišnjem nivou vratiti 2.795 dinara kamate.

Nedovoljna informisanost o tipovima zaduživanja dovodi do činjenice da najskuplji bankarski proizvod bude najtraženiji kod građana Srbije.

Pre nego što se upuste u neki vid zaduživanja, građani treba da odluče koliko im je novca potrebno, koliko će ih to zaduživanje koštati svakog meseca i koliko će banci na kraju da vrate.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija