Od sledeće godine u opticaju nove novčanice od 50 evra

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila danas da će naredne godine pustiti u opticaj novu novčanicu od 50 evra.

"ECB i nacionalne centralne banke u evrozoni će 5. jula predstaviti novu seriju novčanica od 50 evra pod nazivom 'Evropa'. Planirano je da se u opticaju nađe u proleće 2017. godine", navodi se u saopštenju ECB-a. "Apoen od 50 evra je najkorišćeniji od svih apoena u evrima. Više od osam milijardi novčanica u opticaju su apoeni od 50 evra, što čini 45 odsto od ukupnih apoena u opticaju", dodaje se u saopštenju.

Na svim različitim apoenima novih novčanica nalazi se portret Evrope, lika iz grčke mitologije.

ECB je već u maju 2013. godine zamenila novčanicu od pet evra, u septembru 2014. godine apoen od 10 evra i u novembru 2015. godine novčanicu od 20 evra. Novčanice od 100 i 200 evra će takođe biti zamenjene. ECB je nedavno odlučila da povuče iz opticaja apoen od 500 evra usled rasprostranjenog mišljenja da ga najviše koriste kriminalci za pranje novca i za finansiranje terorističkih aktivnosti.

ECB je zadužena za štampanje novčanica u evrima, dok su nacionalne centralne banke 19 članica evrozone odgovorne za izradu kovanica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija