Srpska malina razočarala

Predhodnih godina srpski malinari imali su dovoljno argumenta da protestuju protiv niskih otkupnih cena.

Ove godine malinari imaju još jedan problem više.

Ne samo da je cena niska, već su maline loše rodile i njihov kvalitet nije zadovoljavajući.

Naizgled privlačni, ali pri prvom zalogaju ni blizu onog kvaliteta na koji smo navikli Evropu, ali i svet. Malina zbog obilnih padavina u aprilu, snega u maju i kiše u junu nije uspela da dozri i nakupi dovoljno sećera.

Samo što je počela berba, malinari su se suočili sa nedaćama. Nezadovoljstvo malinara je ove godine veće nego ranijih godina. Protesti za sada nisu najavljeni ali malinari jasno iznose da sa otkupnom cenom od 150 dinara ne mogu da zarade. “Kako je došlo do tih cena šta je se dogodilo u odnosu na predhodne godine gde smo svi bili očevici da je bila velika potražnja maline, kupci su nadirali sa svih strana. Odjednom je se napravio taj neki vakum u poslednjih dva meseca nam je servirana priča da je stalo sa prodajom i da nemaju zanimljive kupce i da nema zainteresovanosti“, priča Božo Joković.

“Što se tiče potražnje maline u odnosu na prošlu godinu ovaj period je mnogo, mnogo manje. Šta to znači? To znači da je tržište puno i to smo mi osetili“, isiče Evica Mihaljević.

Prevelike padavine izazvale su u pojedinim malinjacima sušenje biljaka. U zasadu Vidana Brajkovića šteta je preko 20 odsto. Taj gubitak ne može nadomestiti ni cena od 300 dinara za jedan kilogram. “Kako nije gubitak, ja sam uložio ovde grdna sredstva u ovu parcelu je izvučeno tri traktora samo đubreta stajnjaka plus sve agrotehnike sam ovde upotrebio“, ističe Vidan Brajković malinar iz Arilja.

Ista priča skoro svake godine, malinari istrajni da izdejstvuju cenu od minimum 2 evra.

Njihova matematika se nikako ne poklapa sa računicom hladnjačara i otkupljivača. Za sada nema prosipanja maline, štrajkova pred Vladom Republike Srbije, ali se insistira na razgovoru sa velikim otkupljivačima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.