Kolaps na Londonskoj berzi, JP Morgan Čejs se seli iz Britanije

Akcije na Londonskoj berzi su na početku jutrošnjeg trgovanja pale za oko osam odsto, pri čemu su indeksi banaka izgubili oko trećinu vrednosti, nakon što se Velika Britanija izjasnila za izlazak iz Evropske unije.
Kako navode britanski mediji, gubitak londonskog indeksa FTSE 100 iznosi čak 100 milijardi funti u četiri dana.
 
Finansijska tržišta u Britaniji su, kako se ocenjuje, suočena sa najvećim kolebanjima u svojoj istoriji, pri čemu je funta pala na 31-godišnji minimum, što je njen najveći pad ikada. Akcije banaka poput Barkliza i Lojdsa izgubile su blizu trećine tržišne vrednosti.
 
"Britanski građani su glasali protiv ekonomskih upozorenja velike većine stručnih ekonomskih mišljenja. Ne iznenađuje što su jutrošnji rezultati referenduma prouzrokovali šok na globalnim finansijskim tržištima", izjavio je ekonomista Unikredit banke, Danijel Vernaca. U evrozoni, šteta je još veća, pri čemu je pariski indeks KAK 40 izgubio preko 10 odsto vrednosti. Akcije finansijskih institucija poput BNP Paribe i Kredi Agrikola su pale za 17 odsto, dok su akcije Sosijete ženerala pale za 21 odsto.
 
Frankfurtski indeks DAX je, takođe, pao za preko 10 odsto u jednom trenutku, da bi se kasnije blago oporavio. Akcije Dojče banke i Komercbanke su pale za preko 16 odsto. Glavni indeks Madridske berze je pao za 12 odsto, atinski za 15 odsto, amsterdamski za 9 odsto, a glavni indeks berze u Pragu za 10 odsto. Indeksi u Aziji su, takođe, u padu.
 
Dolar je pao ispod 100 jena, prvi put za dve i po godine. Evro je takođe pao za 3,2 odsto na 1,1012 dolara.
 
Investitori su potražili relativno bezbedno utočište u vladinim obveznicama, pri čemu je vrednost nemačkih državnih obveznica snažno dobila na ceni usled velikog priliva novca investitora koji su u potrazi za sigurnim ulaganjem. Porasla je i vrednost britanskih obveznica, pri čemu su prinosi na 10-godišnje obveznice pali na istorijski minimum.
 
JP Morgan Čejs se seli iz Britanije
 
Američka investiciona banka "JP Morgan Čejs" upozorila je danas da bi mogla da izmesti svoje poslovanje iz Velike Britanije, nakon što se ta zemlja izjasnila na referendumu za izlazak iz Evropske unije. "U mesecima pred nama, možda ćemo morati da napravimo izmene u strukturi našeg evropskog entiteta", navodi se u dopisu banke.
 
"JP Morgan Čejs" zapošljava 16.000 ljudi u Britaniji, a predsednik i izvršni direktor Džejmi Dajmon je nedavno izjavio da bi izlazak Britanije iz EU mogao dovesti do izmeštanja 4.000 radnih mesta.
  • Henry

    24.06.2016 14:23
    Nek idu svi homoseksualci iz Britanije bolje će im biti. Evo Srbija ih čeka širom rašitenih du*
  • kari cvetkovic

    24.06.2016 13:26
    rusija, indija i belorusija
    Ludi Gal
    24.06.2016 • 12:09
    put
    A gde smo mi nesretni posli zna li ko ?
    A mi posli na mesto gde su drustva sredjena, uredjena, na ona mesta gde pravna drzava funkcionise u punom kapacitetu, na mesta na kojima je moguce ziveti od svog rada na trzistu...
    Gde bi mi to po tebi trebali da tezimo?????
    Da nije to mozda vec oproban recept rusije , belorusije, indije i pakistana?? koliko se secam mi smo kroz skupstinsku deklaraciju vec jednom trazili prijem u rusiju i belorusiju ali smo dobili negativan odgovor.
    A kom drustvu bi trebali da tezimo???
  • Bezdno

    24.06.2016 12:28
    Jeste
    englezi su najvece zlo a iza nas ostaje sadjeno najlepse cvece, mir, spokoj i harmonija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.