Vlasnik "Gavrilovića" optužen za malverzacije

Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (Uskok) podigao je optužnicu protiv Đure Gavrilovića tereteći ga da je za vreme rata kupio više kompanija u sastavu Mesne industrije "Gavrilović" za dva miliona maraka, koji su bili namenjeni odbrani Hrvatske, čije korišćenje mu je omogućio tadašnji ministar finansija Jozo Martinović.
U optužnici se navodi da je Gavrilović, koji je austrijski državljanin, iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tela, da sebi pribavi materijalnu korist. To je navodno učinio kroz sticanje više kompanija u stečaju koje su procenjene na 68 miliona tadašnjih nemačkih maraka.
 
Gavrilović je preuzeo obavezu plaćanja nešto više od 3,3 miliona maraka za te kompanije u roku od 90 dana, iako, po tvrdnji Uskoka, nije imao novca niti garaciju privatnom imovinom. Potom je, "znajući da jedna osoba, od koje je prethodno tražio pomoć u pribavljanju novca za kupovinu kompanija u stečaju, na svom inostranom računu drži dva miliona maraka za potrebe odbrane Hrvatske, od tadašnjeg ministra finansija Joze Martinovića zatražio da toj osobi naloži da novac uplati u njegovu korist".
 
Martinović je to, po tvrdnjama tužilaštva, učinio početkom 1992. kako bi Gavriloviću omogućio sticanje značajne koristi. Nakon što je vlasnik računa na Gavrilovićev račun u inostranstvu uplatio dva miliona maraka, Gavrilović je tim novcem kupio kompanije.
 
Nakon pokretanje istrage, krajem novembra 2014, Gavrilović je tvrdio da je reč o "hajci države" i da je kupovina Mesne industrije "Gavrilović" u stečaju sprovedena zakonito.
  • Pile

    09.07.2016 12:12
    Od Gavrilovića...
    ...pa-šteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija