Građani bankama ne mogu da vrate 89 milijardi dinara

Oko 100.000 građana u Srbiji ima problem sa otplatom kredita, a dugovi su premašili 89 milijarde dinara.

Ovo su zajmovi koje banke ne mogu da naplate od stanovništva, a ovakvoj situaciji dobrim delom je doprinela i nefleksibilnost bankara kada su u pitanju reprogrami pozajmica, pišu "Novosti".

Naime, kada klijent prijavi banci da ne može da otplaćuje rate, jer je ostao bez posla ili ne prima platu, retko dobije mogućnost da "zamrzne" dugove na određeni period ili da, ukoliko mu je smanjena zarada, reprogramira obaveze na duže.

Tako, na primer, ukoliko je nekome plata pala za 20 ili 30 odsto, a ima kredit, naročito stambeni, koji mu opterećuje platu sa 40 ili 50 odsto, jasno je da će teško da otplaćuje rate. Ali, da bi reprogramirao stambeni kredit mora da prođe proceduru kao da uzima novi zajam.

Najgore prolaze građani koji su imali kašnjenje duže od dva meseca i registrovao ih je Kreditni biro. U tom slučaju, automatski padaju u kategoriju loših klijenata i vrlo teško mogu da refinansiraju svoje obaveze za bilo koje zaduženje, od kreditine kartice do gotovinskog zajma. Ukoliko klijent i želi da nastavi otplatu kredita, banka mu neće, na primer, produžiti rok otplate čime bi se smanjila rata i omogućilo dalje vraćanje zajma na vreme.

Opširnije o ovoj temi možete pročitati OVDE.

  • ljubomir

    10.07.2016 21:53
    koji idioti ovde ostavljaju komentar...BOTOVI.... idioti
  • Neko

    10.07.2016 19:06
    Kako se zna uzeti i zadužiti, isto tako se treba znati i razdužiti i dugove vratiti. Nijedna para nije s neba pala, niti su krediti "bančini" - sve su to nečiji novci.

    A vidim ovde neki priželjkuju "revolucije" samo da bi se "izvukli". A uzimanje i nevraćanje je ekvivalentno znate čemu - krađi.
  • ns

    10.07.2016 17:19
    u srbiji nisu ljudi vec biomase ispranih mozgova, alo brevpa u susednoj hrvatskoj su duznici dobili spor protiv banaka i nisu vise nista duzni, na islandu su zabranili i proterali iste te banke a samo kod nas ima da izmes deset hiljada a otplacujes sto hiljada dok si ziv. na ulicu maso i na banke udruzeno, advokate stisnuti, sudove stisnuti, drzavi zapretiti! ah da zaboravio sam ovo je srbija, zemlja prezadovoljnih ljudi..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.

Šta sa cenom struje i gasa?

Mada tokom prolazećeg zimskog perioda gotovo da nije bilo hladnijih dana, time ni velikog utroška struje, odnosno gasa, ovih dana mnogo se priča o ceni najvažnijih energenata.