Eurofer: Kina koristi Srbiju u sporu sa EU oko čelika

Evropsko udruženje proizvođača čelika "Eurofer" zabrinuto je zbog mogućnosti da Kina koristi železaru u Srbiji kako bi nesmetano prodavala jeftin čelik u Evropi, prenosi nemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ).
Generalni direktor „"Eurofera" Aksel Eger kritikovao je kinesku investiciju u Srbiji, rekavši da će se "i železara u Smedervu finansirati velikom kineskom državnom subvencijom", a da bi Kina preko Smedereva mogla u Evropu dovoziti svoj čelik.
 
Eger je dodao da se, dok su u Evropi mnoge železare na najvišem tehničkom nivou, Smederevo nalazi na najnižem. "Kako može takvo jedno postrojenje biti vođeno ekonomski profitabilno", upitao je on.
 
Prema "Eurofer-u" kineska državna preduzeća pokušavaju da prodaju 400 miliona tona čelika u Evropi što bi ugrozilo evropske železare koje, prema tom udruženju, proizvode oko 155 miliona tona. Dok su kineske železare pre 15 godina proizvodile 15 odsto svetske proizvodnje čelika, danas je udeo prešao 50 odsto.
 
Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da je Evropska unija sa Kinom postigla dogovor da se formira radna grupa koja bi razmotrila suvišnu proizvodnju čelika u Kini. Evropski proizvođači čelika optužuju Kinu da prekomernom proizvodnjom obara cene na svetskom tržištu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.