Niže cene goriva tek na jesen

Sezona letnjih odmora i pada potrošnje goriva na pumpama verovatno će ostaviti "užarene" cene dizela i benzina u Srbiji.

Iako vrednost nafte poslednjih nedelja oscilira nadole na svetskom tržištu, ove promene bi kod nas mogle da se preliju tek krajem turističke sezone.

"Crno zlato" je ostvarilo blagi rast krajem prošle nedelje nakon što je izveštaj u SAD pokazao da je u vodećoj svetskoj ekonomiji otvoreno 287.000 novih radnih mesta u junu, posle minimalnog rasta u maju. Međutim, oporavak, koji je bio više nego skroman u odnosu na pad od gotovo pet odsto nekoliko dana ranije, anuliran je budući da je broj aktivnih bušotina u SAD, koji predstavlja barometar buduće proizvodnje, porastao za 10, na 12-nedeljni rekord od 351 bušotine prošle sedmice, a to je peto povećanje u šest nedelja.

- Kako bude rastao broj bušotina, tako ćemo imati pad cena nafte, jer će na tržište stizati nove isporuke. Bilo kakav nagoveštaj u smislu potencijalnog većeg "dolivanja" ove sirovine na tržište će uzrokovati trajne probleme - kaže analitičar sidnejske kompanije "Fet provets" Dejvid Lenoks.

Srbija ovaj trend pada cena, barem tokom leta kada je na pumpama po pravilu manje kupaca neće osetiti.

- Potrošači će svakako ovo leto provesti sa dosta nižim cenama na pumpama nego prošlog, kada je cena benzina bila oko 140 dinara. Ipak, oscilacije na svetskim tržištima neće se ozbiljnije preneti i kod nas, barem ne u narednih nekoliko meseci - kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Pomerenja na svetskom tržištu nafte u Srbiju dolaze sa zakašnjenjem, ako ih i bude, od oko tri meseca jer toliko najčešće traju zalihe.

- Dosadašnja iskustva govore da trgovci u našoj zemlji spuštaju cenu na pumpi samo ako je ona ozbiljno pala, pa više ne mogu da se vade. Na manje oscilacije se obaziru u dužem vremenskom periodu i retko. Na poskupljenja sirovine pak osetno brže reaguju - misli Boban Atanacković iz AD "Nafta".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija