Srbija će plaćati penale ako ne iskoristi ruski kredit

Srbija će platiti penale ako do kraja 2017. godine ne povuče svih 800 miliona dolara ruskog kredita za železnice, piše Politika navodeći da će po ugovoru u tom slučaju srpska strana morati Rusiji da uplaćuje proviziju od jedan odsto na nepovučena sredstva.

List navodi i da srpsko i rusko ministarstvo finansija pregovaraju o produžetku roka za povlačenje novca iz kredita, ali da ostaje da se vidi ishod razgovora.

Ugovor o kreditu su 11. januara 2013. potpisali tadašnji srpski ministar finansija Mlađan Dinkić i njegov ruski kolega Anton Germanovič Siluanov.

Članom dva ugovora je propisano da "nakon isteka perioda raspoloživosti kredita srpska strana u roku od 30 kalendarskih dana uplaćuje ruskoj strani proviziju za davanje kredita u visini od jednog procenta iznosa kredita koji ne iskoristi", navodi Politika.

List piše i da je prema podacima Ministarstva finansija, zaključno sa poslednjim danom juna ove godine, Srbija povukla 162,1 milion dolara.

Ukoliko bi Srbija nastavila da ovako sporim tempom povlači odobrena sredstva, poreski obveznici mogli bi da posle 1. januara 2018. godine plate penale i do šest miliona evra, ukazala je Politika.

  • пола виагре

    21.07.2016 09:36
    Браћа руси да нам наплаћују пенале!? Ма неееееее! Ми смо браћа, неће они нама н динара узети !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.