CINS: Kineski kredit, ali i kineski zakoni za Kostolac

Za izgradnju novog bloka termoelektrane Kostolac B i proširenje kopa uglja Drmno Vlada Srbije je od kineske državne banke pozajmila 608,2 miliona dolara i obavezala se da će poštovati kineske zakone, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), dodajući da je glavni izvođač radova kineska kompanija.
U tekstu sa naslovom "Kineski kredit, srpsko kršenje zakona", kaže se i da je država za ovaj posao uzela kredit od kineske Export-Import (Exim) banke i za njega garantovala svojim budžetom, da banka ima pravo da ugovor o kreditu ustupi trećoj strani, kao i da se u slučaju spora primenjuju kineski zakoni.
 
Iz međunarodne Energetske zajednice navode da od Komisije za kontrolu državne pomoći Srbije čekaju informacije o tome da li je vladinim garancijama za kredit dodeljena državna pomoć mimo predviđenih pravila, a potom će odlučiti da li će pokrenuti postupak protiv Srbije.
 
Problem za Srbiju je i što u planiranje i pripremu Studije o uticaju na životnu sredinu nije uključila Rumuniju, iako se granica dve države nalazi 19 kilometara od TE Kostolac, piše CINS. Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija (UN) već je donela odluku da Srbija mora da konsultuje susednu državu.
 
Upravni sud Srbije je 24. juna ove godine doneo presudu kojom je rešenje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine o odobravanju Studije proglasio nezakonitim. Prema presudi, rešenje ne sadrži obrazloženje o tome zbog čega Studija ne razmatra prekogranični uticaj.
 
Iako je Ministarstvo dve godine tvrdilo da je Studija validna, čak i pre presude počelo je da priprema novu, nakon što je stara istekla, a u njoj planiraju prekogranični uticaj. Bez studije se ne mogu dobiti energetska i građevinska dozvola, odnosno, ne mogu početi radovi.
 
Zaključno sa 20. junom, Srbija je od ukupno 608,2 miliona dolara pozajmice povukla nešto više od 71 milion dolara. Za proviziju na neiskorišćena kreditna sredstva kineskoj banci je do tada plaćeno preko 867 hiljada dolara.
 
Za kredit sa rokom otplate od 20 godina Vlada je založila budžet kao garanciju da će Srbija ispoštovati sve odredbe Ugovora. Istovremeno, Srbija mora bespogovorno da prihvati ako banka ugovor ustupi trećoj strani.
 
U slučaju da Kina i Srbija ne mogu sporazumno da reše eventualne probleme za to će se pobrinuti arbitraža u Pekingu, uz primenu kineskih zakona. Obe strane su obavezne da poštuju svaku odluku suda – bez prava na žalbu, navodi CINS, navodeći da će novi blok termoelektrane Kostolac B koristiti "najprljaviji oblik proizvodnje energije" – sagorevanje uglja lignita.
  • Zivan

    22.07.2016 09:26
    Osnovno pitanje je kakvi su ekolosski standardi novog bloka? Srbiji je interes da ima regulativu uskladjenu sa ostrim zahtevima EU, a pitanje je da li planirana kineska tehnologija dostizze taj visoki nivo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija