Strah od terorizma odbija turiste od Francuske

Turisti okreću leđa Francuskoj u strahu od terorističkih napada, a među onima koji se najverovatnije neće opredeliti za tu destinaciju su oni koji su najbogatiji, objavio je danas sajt The Local.
Možda je neminovno da mnogi među milionima posetilaca Francuske promene svoje planove za putovanje nakon višestrukih nedavnih terorističkih napada u toj zemlji, ali su pojedine grupe turista, kao što su bogati Amerikanci ili turisti iz Zalivskih zemalja i sa Dalekog istoka odlučniji od ostalih da ovo leto provedu drugde, primećuje sajt.
 
Od početka godine je broj noćenja stranih posetilaca u Francuskoj opao za 10 odsto, rekao je u nedelju državni sekretar za unapređenje turizma Matijas Fekl, a ni za naredne mesece se ne predviđa mnogo bolja situacija. Prema Feklovim rečima, bogati turisti iz SAD, Zalivskih zemalja i sa Dalekog istoka "snažno su reagovali na napade, pa luksuzni hoteli najviše trpe".
 
U kompaniji koja se bavi podacima o putovanjima "ForvardKiz" kažu da su rezervacije međunarodnih letova za Francusku za avgust i septembar opale za 20 odsto. Francusku, inače, poseti oko 3,2 miliona Amerikanaca svake godine, a Pariski region je najpogođenjiji padom broja posetilaca dubljeg džepa.
 
Turističke vlasti u francuskoj prestonici saopštile su da je poseta japanskih turista opala za 56 odsto, a mnogi u turističkoj industriji ističu da su nasilni protesti u Parizu i svakodnevni štrajkovi takođe odvratili turiste od plana da posete Francusku. Fekl, međutim, naglašava da uprkos tome što mnogi otkazuju dolazak u Francusku, ta zemlja ostaje najposećenija u svetu.
 
Francuska je 2015. zabeležila rekordnih 85 miliona posetilaca, uprkos tome što su na njenom tlu izvedena dva pogubna teroristička napada. SAD su iza Francuske po najvećem broju posetilaca, sa 78 miliona registrovanih turista.
 
Francuska vlada daje sve od sebe da podstakne turističku industriju, koja je od velikog značaja za ekonomiju te zemlje. Nekoliko dana nakon napada u Nici, Fekl je objavio mere u nastojanju da se da zamajac turističkoj industriji na jugoistoku zemlje, gde je u turizmu zaposleno oko 75.000 ljudi, a u cilju modernizacije turističkog sektora uspostavljen je i investicioni fond od milijardu evra.
 
Ipak, turističkoj industriji vetar u leđa nije dao poziv francuske vlade gradonačelnicima da otkažu velike događaje i izložbe, konstatuje sajt. Tako je iz bezbednosnih razloga otkazano nekoliko velikih događaja, kao što je buvlja pijaca u Lilu, koja svake godine privuče oko tri miliona posetilaca, a mnogi tvrde da ovakav stav vlade znači pobedu za teroriste.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.