Većina preduzetnika u Srbiji ne veruje u ortakluk

Građani Srbije, prema svemu sudeći, nemaju poverenja u svoje prijetelje budući da tek svaka dvadeseta preduzetnička radnja nastaje udruživanjem dva ili više ortaka.
Iako je ortakluk najbolje rešenje za pojedince koji nemaju dovoljno kapitala za započinjanje sopstvenog biznisa, od 217.035 preduzetničkih radnji u Srbiji, tek 11.000 njih su ortačka društva. Među njima je najviše advokatskih kancelarija, što znači da su jedino advokati sigurni kako da se zaštite da ih ortak "ne prevesla".
 
Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku ističe za "Kurir" da ortačka društva mnogo lakše opstaju od preduzeća koja su osnovali pojedinci.
 
"Dok svako drugo preduzeće koje je osnovao pojedinac u Srbiji propadne u roku od tri godine, od tri novoosnovana ortačka društva dva prežive. Ovaj vid udruživanja je nerazvijen kod nas i trebalo bi ga popularisati, jer je dobar za ljude koji nemaju dovoljno osnivačkog kapitala. Osim toga, podela posla između ortaka doprinosi razvoju firme", priča Rajić.
 
Sve zamke ortačkog posla
  • Nedovoljno poznavanje ortaka, njegovih mroalnih i stručnih kvaliteta
  • Sukobi zbog različitih finansijskih ciljeva
  • Sporovi zbog rasporeda uloga u vođenju posla
  • Sukob zbog načina vođenja posla
  • Narušavanje ličnog ugleda od ortaka
  • Preotimanje partnerovih klijenata i izlazak iz ortakluka
Rajić dodaje da je najbitnije da se zaortaka izabere osoba čije stručne i moralne kvalitete dobro poznajete i da se ugovorom precizno definiše šta je čije, ko koju ulogu obavlja i kako će se deliti prihodi.
 
"Nipošto ne treba ulaziti u ortakluk s osobom koju ne poznajete dovoljno, jer svojim neprofesionalnim ponašanjem može da uništi vaš lični ugled i nanese vam veću štetu od materijalne. Bez obzira na to koliko je neko prijateljstvo dobro, pri osnivanju ortačke firme bitno je da vlasnički odnosi budu čisti i jasno precizirani ugovorom. Važno je da se oba partnera zaštite, te da u slučaju da jedan reši da proda svoj deo, prvo mora da ponudi partneru da ga on kupi. U suprotnom, može se desiti da taj udeo kupi neko ko želi da u njoj napravi profit za sebe ili da je preproda", objašnjava Rajić.
 
Aleksandar Gračanac iz Sektora preduzetništva u Privrednoj komori Srbije ističe da problemi u ortačkim društvima nastaju ako svi detalji poslovanja nisu striktno definisani.
 
"Ugovorom mora biti definisano poslovanje, jednaki novčanim ulogom, odlučivanje o investicjiama, raspodela dobiti. Ako ne postoji ugovor, problemi mogu nastati za svaku od ovih stavki. Ukoliko jedan ortak poveća ulog, to ne zanči da i drugi mora automatski da ga poveća, jedan može želeti da investira, drugi ne", zaključuje Gračanac.
 
Kako izabrati poslovnog partnera
  • Izaberite partnera koji poseduje ono što vama nedostaje (znanje, veštine, kontakti, kapital...)
  • Izaberite nekoga koga dobro poznajete i ko ima sličan sistem vrednosti kao vi
  • Pre osnivanja firme obavezno sklopite ortački ugovor sa što preciznijim detaljima
  • Poslovne obaveze stavljajte na papir - izbegavajte situacije "podrazumeva se da je svima sve jasno"
  • Napravite plan samostalnog poslovanja u slučaju izlaska iz lošeg partnerstva
  • Loše partnerstvo bolje je prekinuti što ranije, a ne čekati da se problemi gomilaju
  • Pera Kabanicar

    17.08.2016 15:00
    Gluposti
    Ovde je naveden broj OD tj.ortačkih društava, a nije naveden broj DOO tj.društava sa ograničenom odgovornošću ili popularnije nazvano firmi ili preduzeća u kojima je 2 ili više osnivača koji su ortaci, ali se to drugačije zove. Sve napisano je u redu, ali je broj ortakluka mnogo veći...inače je teško sa nekim voditi firmu ko nema slična razmišljanja i uvek je tu prisutna stvar ko je više doprineo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija