Krediti za kupovinu školskog pribora: Namenski može da bude skuplji od keš kredita

Pred polazak dece u školu, neke od banaka ponudile su građanima namenske kredite za kupovinu udžbenika i školskog pribora.

Ko razmišlja o kupovini udžbenika na kredit, treba dobro da se raspita koji je najpovoljniji, jer ovaj namenski može da bude skuplji od keš kredita.

Na primer, ako se uzima namenski kredit za kupovinu opreme i knjiga za školarce u iznosu od 15.000 dinara, sa rokom otplate od šest meseci, efektivna kamata biće 18,56 odsto, što je mnogo skuplje od keš kredita. Međutim, ako se uzme isti kredit sa maksimalnim rokom otplate od godinu dana i maksimalnim iznosom od 100.000 dinara, u tom slučaju efektivna kamata iznosi 9,59, a to može biti i manja kamata u odnosu na keš kredite, piše Blic.

Zato je potrebno pogledati i ostale uslove za dobijanje keš kredita i uporediti ih, jer može da se desi da oni budu povoljniji od namenskog. Prosečne kamate na keš kredite sada su od šest do devet odsto godišnje. Pojedine manje banke ovakve pozajmice nude čak i po nultoj kamati, uz mesečni trošak održavanja računa od 300 dinara.

Računica pokazuje da za keš kredit od 15.000 dinara, sa rokom otplate od šest meseci, efektivna kamata iznosi 12,05 odsto. Međutim, ako uzimate veću sumu, na primer 200.000 dinara po prosečnoj kamati od oko sedam odsto banci, na kraju vraćate 232.000 dinara.

Za onaj kredit od 100.000 dinara na godinu dana po kamati od nula odsto, ukupan trošak (koji se odnosi na održavanje kredita) je 3.600 dinara. Uslov za ovakav zajam je da se tekući račun prebaci u tu banku, što košta oko 1.000 dinara, koliko su troškovi zatvaranja računa u prethodnoj banci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija