Raste izvoz uvezene ribe

Plasman ribe iz Srbije u EU ove godine gotovo je utrostručen i iznosi 5,3 miliona evra, ali nije reč o naglom skoku domaće proizvodnje već o uvozu, doradi i daljoj prodaji.

Tržište Evropske unije godinama je blokirano za svinjsko i pileće meso iz Srbije pa su se domaće kompanije izgleda, silom prilika, preorijentisale na izvoz u EU ribe i proizvoda od ribe za kojima vlada sve veće interesovanje.

U prvih petnaest proizvoda iz Srbije čiji je izvoz imao najveći rast (u prvih sedam meseci ove godine) nalaze se i fileti ribe koji su prošle godine izvezeni za 43.000 evra, a ove za 2,3 miliona evra.

Prema podacima Svetske trgovinske organizacije, dobri rezultati ostvareni su i u kategoriji sušene i dimljene ribe, a ukupan izvoz (u poređenju sa 2015. godinom) gotovo je utrostručen sa 1,9 na 5,3 miliona evra. Glavna izvozna tržišta bila su nam Danska, Francuska i Italija, piše Politika.

Kako se dogodilo da Srbija, koja inače uvozi vrednosno tri puta više ribe i ribljih konzervi nego što proizvede, najednom ostvari takve rezultate?

Stručnjaci napominju da nije reč o naglom skoku domaće proizvodnje već pre o uvozu sirovine, doradi i daljem plasmanu za tržište EU i to najvećim delom morske ribe ili fileta lososa.

  • Veganka

    24.09.2016 18:22
    Ribe su inteligentna i emotivna bića.
    https://youtu.be/hnA9N6bxwiw
  • Perica

    24.09.2016 18:08
    POSAO
    Tako se radi,kupiš jeftino preradiš zapakuješ i prodaš...
  • Riba

    24.09.2016 18:07
    Poznata je srbska riba i preko 7 mora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija