Najsiromašniji u regionu, a kupujemo najskuplja kola

Vozači u Srbiji najčešće kupuju vozila iz takozvane C klase, koja vrede više od 13.000 evra.

Ipak, najprodavanije vozilo je iz B segmenta, kragujevački "fijat 500 L", pišu Novosti. Računajući prvih osam meseci 2016. godine, prema podacima Srpske asocijacije uvoznika novih automobila, prodato je 17.614 vozila. Kako su naši prosečni vozački džepovi među najtanjima u regionu, bilo bi očekivano da se najviše kupuju najjeftinija vozila, što nije slučaj.

Tako su na primer prodata u ovom periodu svega 293 vozila iz najjeftinijeg A segmenta ("lade", "kija pikanto", "pežo 108"...). Nije čak najviše prodato ni vozila iz B klase - "fijat 500 L", "dačija sandero", "ford fijesta", "opel korsa", "škoda fabija"... Jer sa 4.955 prodatih jedinica ova, po cenama od 8.000 evra pa naviše, relativno pristupačna klasa je druga na rang-listi.

Najprodavanija vozila su iz C segmenta, gde su između ostalih vozila i "reno megan", "golf", "tojota korola", "alga đulija", "ford fokus", "audi A3", "mercedes" B klase, "škoda oktavija"... Ove automobile iz takozvane više srednje klase kupilo je 5.305 građana.

Iako je početna cena viša od 13.000 evra, očigledno je da ova vozila imaju dobru prođu i na našem tržištu. Veoma je zanimljiv i podatak da i u segmentu koji je inače i u svetu i Evropi najbrže rastući, takozvanoj I klasi (bar prema metodologiji Srpske asocijacije uvoznika novih automobila) u kojoj su terenska vozila, SUB i krosoveri, prodavci beleže sjajne rezultate za naše uslove.

Naime, u ovoj klasi je prodato 2.499 vozila. U ovom jatu su "tojota lendkruzer", "tojota RAV4", "BMV X" od 1 do 6, "audi kju" 3,4 i 5, "nisan kaškai", "nisan x-trejl", "reno kađar", "škoda jeti", "opel moka", "mercedes ML, GLK, GL i L, "hjundai santa fe", "hjundai tuson", "honda" CRV i HRV, "kija sportidž", "kija dorento", svi džipovi...

Cene ovih vozila su u rasponu od oko 15.000 evra (osnovni modeli pojedinih krosovera) do 80.000-90.000 evra, pa i više u zavisnosti od opremljenosti modela.

Ono što posebno raduje analitičare našeg tržišta automobila je činjenica da je živnula prodaja lakih komercijalnih vozila, pa je tako za osam meseci prodato 234 automobila namenjenih prvenstveno maloj privredi, u klasi J.

U klasi G, u kojoj su supersportski automobili ("porše 911", "jaguar", itd) prodato je, bez podataka o prodaji "mercedesovih" sportskih AMG modela, 48 vozila za prvih osam meseci ove godine.

Prodaja najluksuznijih vozila (opet, bez podataka o prodaji najskupocenijih "mečki") "audija A8", "BMV" serije 7, luksuza od kojih pojedine verzije koštaju i više od 130.000 evra.

Gledajući u odnosu na 2014. godinu, rast prodaje vozila u istom periodu je oko 20 odsto.

  • Boba

    29.09.2016 15:53
    Na svaku moguću temu ovi Vojvođani/Novosađani/autonomaši prozivaju Bosance i Crnogorce kako su ovakvi ili onakvi.... Tako je bilo pred Drugi svetski rat u Nemačkoj, Jevreji su bili "krivi" za sve pa znamo šta je usledilo. Ne mogu da verujem da ima toliko prikrivenih fašista među mojim sugrađanima. Sad su Bosanci i Crnogorci dežurni krivci što Lala nema nov auto.... Svako ima glavu da misli pa nek usmeri vijuge u nekom korisnom smeru. A što se tiče automobila, bolje pročitajte statistike sa auto-placeva, naš narod kupuje polovnjake do 2.000e, to je prava slika ovog društva.
  • JA

    29.09.2016 08:57
    PRIORITET
    Ne bih nikoga da vredjam ali moram reci istinu.
    Toliko novih automobila a u njima tako malo zdravih i lepih,popravljenih zuba u ustima...i bilo bi tu jos svega za nabrajanje !!!! STETA
  • Čučuk Stana

    28.09.2016 21:55
    Vlada Vasiljević
    I ja bih samo da imam lovu kupila besan auto pa ga očepila... al nemam lovu a nemam ni talenta da od nekog "pozajmim" auto i da ga poput Beogradskog fantoma provozam nekima ispred nosa! Ostaje mi da zavidim ovima koji imaju!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.