Svetski dan dostojanstvenog rada: Zaustavimo korporativnu pohlepu

Danas se obeležava 7. oktobar Svetski dan dostojanstvenog rada, a Međunarodna konfederacija sindikata, među kojima i reprezentativni sindikati u Srbiji - Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, pokrenula je kampanju pod sloganom "Zaustavimo korporativnu pohlepu".

Kampanja ima za cilj skretanje pažnje svetske javnosti na zahteve sindikata koji se tiču otklanjanja uzroka i zaustavljanja ekonomske krize, kao i uspostavljanja nove svetske ekonomije po meri čoveka, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije, koji poziva sve da se pridruže kampanji i podrže sindikate u borbi za dostojanstven, bezbedan i plaćen rad.

Obeležavajući Dan dostojanstvenog rada, sindikati posebno žele da ukažu na model globalnih lanaca snabdevanja koji dominira svetskom ekonomijom, podstiče eksploataciju i nejednakost, slabi demokratiju i borbu za pravdu, a budućnost čini sve neizvesnijom, navodi se u saopštenju.

Vlade, kako se iznosi, ne uspevaju da regulišu ponašanje multinacionalnih kompanija unutar granica svojih zemalja i na globalnom nivou zbog čega 94% radnika u globalnim lancima snabdevanja predstavlja prikrivenu radnu snagu, koja zarobljena u neformalnom, prekarnom radu, proizvodi robe i usluge.

"Kompanije ih izrabljuju, iznajmljuju, dogovaraju poslovne aranžmane, ostvaruju basnoslovne profite, a pri tom, ne preuzimaju nikakvu odgovornost za svoje zaposlene, " upozoravaju sindikati i ističu da su oni jedina snaga koja je u stanju da ustane u odbranu radnika i da se bori za pravdu i bolju budućnost.

  • jedan covek

    07.10.2016 10:49
    Zaustavimo pohlepu domacih politicara .
  • StudenatJoe

    07.10.2016 09:51
    Domaci sindikati?
    Pa i sindikati su odavno postali stranacki biznis, odakle sad oni odjednom brinu za prava radnika?! Vec 20 godina sindikati su "tehnoloski visak", ne rade ama bas nista da poprave situaciju obespravljenog radnika (clana ili ne), samo uzimaju dodatna primanja i korumpirani su kao i svi ostali koji se nesto pitaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija