Šta poslodavci ne vole na razgovoru za posao

Kada su razgovori za posao u pitanju, vrlo je važno kakav se utisak na poslodavca ostavlja. Jedna od važnijih stvari koje će poslodavac uvažiti tokom samog razgovora je i momenat kada stižemo na razgovor.

Kako Biznis Insajder navodi, prerani dolazak na razgovor za posao može biti vrlo negativan činilac i ostaviti loš utisak na poslodavce ili ljude koji obavljaju taj razgovor. To ukazuje na nestrpljenje izazvano nervozom kao i usplahirenost, ma koliko vi bili mirni i staloženi tokom razgovora.

Ako ste imali iskustvo da posle preranog dolaska na razgovor za posao niste prošli, objasnićemo vam i zašto:

Prerano pojavljivanje zna da iritira

Psiholozi objašnjavaju da ovako: ponašanje ljudi sa kojima ste zakazali sastanak, pa i poslodavac to tumače kao nestrpljenje i usplahiranost koji su izazvani nervozom i manjkom samopouzdanja. To automatski kvari utisak o vama u očima sagovornika koji vas očekuje. Takođe može da bude pogrešno protumačeno da nemate gde drugde da budete ili šta drugo da radite, a niko ne želi da se zabavlja ili da radi sa nervoznom i društveno otuđenom osobom.

Kako da izbegnete prerane dolaske?

Pošto vam zakažu razgovor za posao, najbolje je da, ako dobro stojite sa vremenom, dan ili čak dva dana ranije vidite gde se održava taj intervju i da isprobate da različitim putevima dođete do tog mesta. Možete izabrati najduži put, ako nije suviše komplikovan, a ako se do tog preduzeća stiže brzo i jednostavno, proverite da li u komšiluku i okolini postoje kafići ili parkovi koji vam se dopadaju da biste tamo mogli sesti i popiti kafu dok se ne odvažite da odete na razgovor.

Šta se preporučuje?

Savetnici za ravoj karijere obično napominju da je najbolje doći 20 do 15 minuta ranije kako biste otišli do toaleta popričali sa recepcionerima i malo se opustili. U svakom slučaju ako poslodavac planira da radite neke testove ili popunjavate formulare pre samog razgovora trebao bi da vam to napomene ili da ih jednostavno dobijete u zakazano vreme, ali to već zavisi od same organizacije firme u koju idete na razgovor.

  • mrva

    16.10.2016 18:21
    sere mi se od silnih prohteva koji se postavljaju pred nekog ko konkuriše za posao. Stvorena je atmosfera u kojoj se od onog ko konkuriše zahteva sve, posmatraju se i najmanji detalji a firme diktiraju sve uslove i rade šta hoće. Obespravljivanje radnika u startu. Ovakvi tekstovi doprinose tome.

    A da napišete tekst na temu koja su prava radnika, da ne mora i ne sme da pristaje na omalovažavanje bilo koje vrste, da je sasvim U REDU pitati za visinu plate kao i ostale uslove??!
  • Hahaha

    16.10.2016 16:04
    A ja ne volim sto su sve firme za koje sam do sada radio funkcionisale po principu spolja gladac a unutra jadac, dok ih menadžeri hvale na razgovoru i dižu u nebesa. A onda kad krenes da radis okrenu ploču, glume krize i ludila, a povišice ni u pismu uz konstantan mobing na finjaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.