Na Islandu više američkih turista nego stanovnika

Island je mala zemlja, ispunjena glečerima, termalnim izvorima i turistima.

Zbog lepih pejzaža, šarenih sela i spektakularne marketinške kampanje, broj turista na Islandu vinuo se u nebo 2010. godine. Popularnost ove zemlje od tada ne jenjava, što za posledicu ima brojne probleme, uključujući nanošenje štete osetljivoj flori i fauni.

Državu u kojoj živi oko 332.000 stanovnika ove godine je posetilo čak 325.000 Amerikanaca, a sasvim je moguće da će do kraja decembra njihov broj prvi put u istoriji premašiti populaciju, saopštila je Islandska turistička organizacija.

Ali nisu samo Amerikanci zainteresovani za posetu Islandu – ove godine zemlju je posetilo ukupno 1,6 miliona stranih posetilaca, dok je broj pretraga dostupnih hotela i letova na internetu porastao za čak 65 odsto od prošle godine.

Sve je počelo sa vulkanskom erupcijom 2010. godine. Oblak pepela i dima iz Ejafjadlajekidla nadvio se nad Evropom, blokirajući avionski saobraćaj. Island se ubrzo pojavio na naslovnim stranama širom sveta, a turizam je počeo da cveta. Toliko, da se broj tur-operatera učetvorostručio između 2010. i 2014.

Zemlja koja se 2008. godine borila sa svetskom ekonomskom krizom doživela je za kratko vreme ogroman ekonomski procvat, dok je 10 odsto ukupnih radnih mesta vezano upravo za turistički granu.

Drugi veliki proboj dogodio se sa uspostavljanjem domaće avio-kompanije Vau er, koja je 2012. godine počela da nudi ekstremno niske cene letova, povezujući Evropu i SAD i služeći kao stanica za presedanje. Primera radi, putnici su nedavno imali mogućnost da kupe karte od Los Anđelesa do Rejkjavika za samo 99 američkih dolara, koje su odmah "planule".

U Rejkjaviku je u međuvremenu nastupila eksplozija izgradnje hotela i radnji sa suvenirima koji donose rekordne prihode.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.