MMF sutra u Beogradu o povećanju plata i penzija

Misija Međunarodnog monetarnog fonda sastaće se u ponedeljak u Beogradu sa delagacijom Srbije povodom šeste revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti u vrednosti oko 1,2 milijarde evra.

Na sastanku u Narodnoj banci Srbije biće predstavnici Vlade Srbije, NBS i njihovi saradnici.

Misija MMF-a, koju predvodi Džejms Ruf, u Beogradu boravi od 20. oktobra, a planirano je da poseta traje do 1. novembra.

Tema šeste revizije aranžmana MMF sa Srbijom su fiskalni rezultati i budžet za 2017. godinu, napredak reforme finansijskog sektora i ključne strukturalne reforme, kao i obaveze za narednu godinu.

Predstavnici MMF-a su u petak razgovarali sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a posle sastanka je saopšteno da nije postignuta saglasnost o procentu povećanja plata u javnom sektoru i penzije, o čemu će razgovori biti nastavljeni.

Vučić je rekao da MMF traži da povišića plata i penzija bude manja od one za koje se on zalaže.

Po pisanju medija, Vlada smatra da je zbog toga što je stanje u budžetu bolje nego što je bilo planirano, moguće povećati plate u javnom sektoru i penzije za pet odsto.

Plate i penzije veće od 25.000 dinara smanjene su krajem 2014. godine, uoči sklapanja aranžmana iz predostrožnosti sa MMF, potpisanog u februaru 2015. godine. Ta umanjena primanja su povećana januara ove godine, ali ne linerano.

Najveće uvećanje, od četiri odsto, dobili su zaposleni u osnovnim, srednjim školama i ustanovama učeničkog standarda, dva odsto su povećane plate u višem i visokom školstvu, dok je onima koji rade u socijalnoj zaštiti i zdravstvu, bez Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, povišica bila tri odsto. Veća primanja za dva odsto dobili su zaposleni u policiji i vojsci, a sve penzije su uvećane za 1,25 procenata.

Vlada Srbije po dogovoru sa MMF-om sprovodi mere štednje i reforme kojima se smanjuju budžetski deficit i javni dug i stvaraju povoljniji uslovi za rast privrede.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.