EU i Kanada konačno potpisuju trgovinski sporazum

Evropska unija i Kanada će danas potpisati dugo odlagani istorijski sporazum o međusobnoj slobodnoj trgovini, pošto je taj dokument konačno odobrio i region Valonije - deo Belgije, posle protivljenja kojim je pokušao da odbrani svoje lokalne interese.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je na Tviteru da će u nedelju kanadski premijer Džastin Trudo doći na samit EU-Kanada da bi potpisao sporazum.

Trudo je morao da otkaže put u Brisel u četvrtak kada je prvobitno bilo zakazano potpisivanje sporazuma zbog toga što frankofoni belgijski region Valonije nije dao svoj pristanak, a potrebno je da svi regioni u Belgiji podrže sporazum da bi zemlja mogla da ga potpiše.

Sve zemlje članice moraju da budu saglasne da bi EU kao blok mogla da potpiše sporazum.

CETA predvida ukidanje carinskih tarifa za gotovo sve proizvode. Izuzeci su neki poljoprivredni proizvodi, kao što je uvoz goveđeg i svinjskog mesa iz Kanade u EU. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija