Povoljni krediti za zaposlene u sudovima zabrinuli zadužene u švajcarcima

Poslovni dogovor o povoljnim kreditima jedne banke za zaposlene u tri suda, među kojima je Vrhovni kasacioni sud, zabrinuo je zadužene u švajcarskim francima.

Na oglasnim tablama tri suda, pored rasporeda suđenja, našla se i ponuda jedne banke zaposlenima da kod njih uzmu kredit. Reč je o Drugom i Trećem osnovnom i Vrhovnom kasacionom sudu, koji su sa tom bankom sklopili ugovor.

Oglas bi možda prošao neprimećeno da nije reč o banci u kojoj je između 2.000 i 3.000 građana zaduženo u švajcarskim francima, a upravo Vrhovni kasacioni sud treba da da mišljenje ima li osnova za raskid ugovora zaduženih i banaka zbog promene kursa od dana zaduženja do danas.

"U najmanju ruku je čudno da sudovi u kojima ima veliki broj predmeta koji se vode protiv te banke potpisuju ugovor sa dotičnom bankom o povoljnijem kreditiranju sudija. Iz ugla banke to možda i nije čudno, jer su sudije građani sa dobrim primanjima, ali iz ugla korisnika kredita je u najmanju ruku čudno", kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja zaduženih u švajcarskim francima "Efektiva".

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević kaže da zaposleni imaju mogućnost da podignu kredit u skraćenom postupku i da su to kratkoročni krediti na 24 ili 36 meseci. "Tu nema nikakvog sukoba interesa i sudija i zaposleni imaju pravo da podignu kredit", navodi Milojević za RTS.

Građani mogu da traže izuzeće sudije ukoliko saznaju da se zadužio u dotičnoj banci. "Sudija ne sme da bude povezan sa predmetom na bilo koji način", kaže Milojević.

Stav Vrhovnog kasacionog suda neophodan je kako bi pomogao sudovima nižeg stepena u odlučivanju. Jer je, na primer, Apelacioni sud u Novom Sadu doneo dve kontradiktorne presude kada je reč o zaduženima u švajcarskim francima. Jednom je ugovor sa bankom raskinut zbog promenjenih okolnosti, drugom je takav zahtev odbijen.

"Uz mišljenje Vrhovnog kasacionog suda, više iznenađenja ne bi bilo", navodi Dejan Gavrilović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija