Banke od građana traže uvid u račune za komunalije i porez

Svako ko pokrene postupak podizanja kredita, uz drugu dokumentaciju, obavezno mora da ima i izveštaj o zaduženosti iz Kreditnog biroa Srbije.
Ovaj dokument iscrpno govori o obavezama koje klijent ima prema većini finansijskih institucija i na osnovu njega banke procenjuju kreditnu sposobnost. Izveštaj Kreditnog biroa ne sadrži sve novčane obaveze i u njemu se ne navode eventualni poreski dugovi, dugovi prema komunalnim i drugim javnim preduzećima ili mobilnim operaterima.
 
Ovaj nedostatak uočila je i Svetska banka kada je radila "Duing biznis" listu za 2017. Od mogućih osam bodova, naš Kreditni biro koji radi pri Udruženju banaka Srbije, dobio je sedam bodova. To je jeste odličan rezultat, a poen do maksimuma nedostaje baš zbog pomenutih podataka koje biro još uvek nema u svojoj evidenciji.
 
Prema rečima Veroljuba Dugalića, sekretara Udruženja banaka Srbije, Kreditni biro i sada dostavlja kvalitetne izveštaje o proceni, ali postoji prostor da uz dodatne podatke procena kreditne sposobnosti bude još preciznija. "U ovom momentu, Kreditni biro ima dostupne podatke o obavezama pravnih i fizičkih lica koje se vode kod banaka, lizing kompanija, državnih fondova te agencija koje se bave kreditiranjem. Sve one imaju potpisane ugovore o saradnji sa Udruženjem banaka Srbije vezano za poslovanje Kreditnog biroa. Ako bi se još neke institucije uključile u stvaranje izveštaja, procena bi bila još pouzdanija", objašnjava Dugalić. 
 
Nekompletnu sliku o dužniku banke dopunjuju kako mogu. Ponekad se od klijenata traži da donesu račune o plaćenoj struji i komunalnim uslugama za nekoliko meseci unazad, kao i potvrdu iz poreske uprave. Zbog toga bi, prema rečima Vladimira Vukotića, predsednika Izvršnog odbora Oportjuniti banke, dopunjavanje podataka Kreditnog biroa mnogo značilo svim bankama u Srbiji. 
 
"Bilo bi poželjno da imamo podatke o tome. Sada smo prinuđeni da se sami snalazimo. Proveravamo klijente i tražimo od njih da donesu potvrde o plaćenim računima. Posebno pažnju obraćamo na plaćanje poreza, odnosno potvrda o redovno izmirenim obavezama se uvek traži. Ukoliko dođe do problema sa naplatom kredita i krene se u postupak prinudne naplate, poreska dugovanja imaju prioritet i zato u svim bankama pre odobrenja kredita se posebna pažnja obraća na to", kaže Vukotić.
 
Prema podacima Udruženja banaka Srbije, od 190 zemalja koliko je Svetska banka posmatrala kada je radila Izveštaj o uslovima poslovanja u narednoj godini, njih 170 ima kreditni biro. Od toga, 50 dostavlja podatke koji obuhvataju i dugovanja vezana za porez i komunalna preduzeća. Ali njihovo poslovanje se, prema Dugalićevim rečima, ne može samo presnimiti i implementirati kod nas.
 
"Postoje razlike u načinu rada kreditnih biroa od zemlje do zemlje, pa se to ne može lako preneti kod nas, ali bi mi u dogledno vreme mogli proširiti naš sistem", navodi Dugalić za Dnevnik i dodaje da od bivših republika SFRJ, podatke o dugovanjima vezanim za račune komunalnih preduzeća dostavlja korisnicima samo Kreditni biro u Makedoniji.
 
Za struju i komunalije dugujemo milijarde
 
Razlog zbog kojeg Svetska banka traži da pomenuti podaci uđu u izveštaje biroa jeste to što su kod nas pozamašna tzv. nebankarska dugovanja. U Srbiji samo ukupan dug za struju iznosi 19,6 milijardi dinara, od toga domaćinstva duguju 12,6 milijardi, a slična je situacija i sa komunalnim dugovanjima i zaduženjima po osnovu poreza.
  • @ Ko vas je terao?

    13.11.2016 13:50
    Bitno da je tvoja plata dovoljno velika. Obozavam te sa viskom razumevanja.
  • Lala

    13.11.2016 13:17
    Orvel
    Nemaju jos ni podatak o istrosenosti mojih cipela da bi mogli da procene kada cu morati sa odvojim novac za nove...to bi im donelo jos bar pola poena na lestvici kontrole robova
  • Zanivetalo

    13.11.2016 12:47
    @saramakas
    Kakvo zadiranje u privatnost, o cemu vi pricate? Ako nekome treba da dam pozajmicu ja moram biti siguran da ce mi taj to i vratiti. Necu sigurno nekome ko ne placa informatiku deset godina dati pare na lepe oci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.