Putinovom tajkunu odobrena kupovina srpske banke

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je danas da je u skraćenom postupku odobrila češkoj Ekspobanci (Expobank CZ) preuzimanje Marfin banke u Srbiji.
Češka banka je zahtev za odobrenje preuzimanja Marfin banke podnela 14. oktobra. Vlasnik te banke je ruski biznismen Igor Vladimirovič Kim, a posluje od 1991. godine.
 
Većinski vlasnik Marfin banke u Srbije je Sajprus popular banka, čije je sedište na Kipru. Marfin banka ima 18 filijala u Srbiji i 289 zaposlenih. Ekspobanka i Marfin banka su krajem septembra potpisale kupoprodajni ugovor.
 
Kimove banke ne rade sa građanima i privredom
 
Kim, koji inače ne voli da se pojavljuje u medijima, više puta je viđen u Putinovom društvu. Godinama unazad širi bankarski biznis. Magazin Forbs ga je 2008. svrstao na 1062. mesto liste svetskih milijardera, sa kapitalom od milijardu dolara. Rusko izdanje istog magazina je objavilo da je 2009. bio 93. na listi ruskih milijardera, a 2011. 186. sa procenjenim bogatstvom od pola milijarde dolara te godine.
 
Prvi put u Srbiji se za njega čulo 2014, kada se pominjao kao jedan od mogućih kupaca Hipo banke. Kim je pre dve godine od nemačke Landezbank Baden-Virtemberg banke kupio njeno poslovanje u Češkoj, a ranije je od britanskih, španskih i američkih banaka i investicionih fondova kupio delove poslovanja u Rusiji, ali se raširio i na Letoniju, koja poslednjih godina privlači ruski kapital kao poreska oaza u komšiluku. Kim je svojevremeno u više navrata rekao da ga zanima širenje na srednju i jugoistočnu Evropu.
 
Kimove banke ne rade sa građanima i privredom već samo trguju hartijama od vrednosti, zbog čega se spekuliše da on nema čiste poslovne namere. Svojevremeno je bio zainteresovan i za Privrednu banku Beograd. Tada je vrhu Narodne banke bilo čudno što je bio spreman da ozbiljan novac da za banku koja nije vredela ništa, već je bila u dugovima i za koju niko drugi nije bio zainteresovan. Na kraju, u oktobru 2013, NBS je oduzela dozvolu za rad Privrednoj banci Beograd.
 
Marfin banka posluje s gubitkom
 
Kiparska centrala Marfin banke, koja je inače grčka, morala je da ode u stečaj jer je to tražila Evropska komisija, da bi odobrila kredit za spas grčke ekonomije. Ko je pravi vlasnik Marfin banke u Srbiji, ne zna se pouzdano, a u medijima su se pojavljivale mnogobrojne spekulacije.
 
Marfin banka nema preveliki uticaj na finansijsko tržište Srbije, a u ovom trenutku posluje s gubitkom. Osim toga, ova banka je odobrila skoro šest puta veću vrednost kredita nego što je njena vrednost. Kako se navodi na sajtu NBS, Marfin je odobrila klijentima 12,5 milijardi dinara kredita, a njen ukupni kapital procenjen je na 2,8 milijardi dinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija