Zemlja koja ima devet valuta uvodi još jednu

Zimbabve uvodi još jednu valutu i zvaće se dolar i za sada vredi kao dolar. Ali nema nikakve veze s američkim dolarom.
Konfuzno? Država to obrazlaže pokušajem da ublaži hroničnu nestašicu novca.
 
Ova južnoafrička zemlja koristila je različite valute otkako je njen dolar koji je bio nacionalna valuta srušena i povučena iz upotrebe zbog hiperinflacije i masovnog štampanja novca. 
 
Zbog toga je vlada ove države odlučila da pored američkog i australijskog dolara uvede i južnoafrički rand, euro, britansku funtu, japanski jen, kineski juan, indijski rupi i afričku pulu. Kolaps u ekonomiji značio je da su stanovnici morali da kupe sve, od flaširane vode do čačkalica iz inostranstva, a to znači da se novac neprestano odlivao iz zemlje. 
 
Zimbabve sada pokušava da novim apoenima od dva i pet dolara olakša bar lokalne transkacije. Mnogi veruju da je ovo prvi korak ka ponovnom uvođenju domaće jedinstvene valute. Ove nove monete čak i izgledaju kao stari dolar Zimbabvea. Ljudi su pohrlili ka bankomatima u nadi da će zameniti američke dolare. Neke prodavnice međutim, odbijale su da prihate nove novčanice, dok drugi kažu da nemaju izbora. 
 
Ekonomski analitičari, međutim, ne mogu da odgonetnu šta je svrha uvođenja novih moneta kao platežnog sredstva u Zimbabveu. Upozoravaju da će ovo samo pogoršati stanje u državi. 
 
"Većina kompanija ovde uvozi svoju robu tako da su devize neophodne, a ne ova valuta čije će uvođenje samo oterati strane investitore. Imaćemo samo veću nestašicu u zemlji", rekao je ekonomista tamošnjeg državnog istraživačkog instituta. 
 
Valutna kriza u Zimbabveu je počela 2000. godine, kada je vlada sprovodila agresivne zemljišne reforme. Kombinacija sankcija i gubitka poverenja u privredi dovela je do pada dolara u ovoj zemlji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.