Plaćamo kamate za oko 3,5 milijardi evra neiskorišćenih kredita

Srbija plaća 'interkalarne' kamate za oko 3,5 milijardi evra neiskorišćenih kredita, koje je u prošlosti neodgovorno odobravala prethodna vlast, kaže ministar finansija Dušan Vujović.
On je istakao da vlada želi da reši korak po korak to nasleđe i da su zato uključeni u budžet za 2017. projektni zajmovi od 43,5 milijardi dinara. "Niste znali dinamiku korišćenja, zbog čega mi u neiskorisćenim kreditima imamo čak 3,5 milijarde evra", rekao je Vujović obrazlažući budžet za narednu godinu. 
 
On je kazao da je reč o 'interkalarnim' kamatama - koje se obračunavaju i naplaćuju samo za vreme korišćenja kredita, u toku grejs perioda. "To nam je bilo nasleđe iz prošlosti koje želimo da potpuno eliminišemo. Ove godine pravimo krupan korak da sve projektne zajmove od 43,5 milijardi dinara uključujemo u budžet", naglasio je ministar finansija. 
 
On kaže da će deficit od 69,1 milijarde obuhvatiti 43,5 milijardi projektnih zajmova, tako da je pravi deficit preostalih 25,6 milijardi, što iznosi 0,6 odsto BDP-a. "Ta cifra predstavlja rekord u budžetu koji je podnet parlamentu na razmatranju od 2000. na ovamo. Vlada nikada parlamentu nije podnela budžet koji je imao manji deficit, ja bih se kao ekonomista plašio da predložim bolje od toga", naveo je Vujović.
  • Bane

    05.12.2016 18:05
    Nekad bese covek koji moze sve pojasniti o ovome Bugarski,sada stigao Milicevic!Ajde maknite vise te nazovi strucnjake i dovedite ako niste u stanju sami nekog stranca...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.