Predložena mogućnost koncesije za aerodrome

Vlada Srbije predvidela je Predlogom zakona o upravljanju aerodromima mogućnost davanja aerodroma u koncesiju kako bi se obezbedio novac za njegov razvoj i efikasnije komercijalno korišćenje.
U predlogu zakona koji je dostavljen Skupštini Srbije navedeno je da se očekuje ekspanzija u oblasti vazdušnog saobraćaja u regionu, te je važno da se blagovremeno pripreme propisi koji će pomoći da aerodromi u Srbiji budu konkurentni.
 
Aerodromima će moći da upravljaju javna preduzeća, društva kapitala i preduzetnici, a predviđeno je da predmet koncesije budu sve ili pojedine aktivnosti upravljanja aerodromima. Kako je objašnjeno, postojeći Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama nije moguće primeniti na sve aerodrome u Srbiji jer u njemu nema preciznih odredbi koje se odnose na upravljanje vazdušnim lukama.
 
Upravljanje aerodromima biće, kako je predložila Vlada, delatnost od opšteg interesa. Najavljeno je da će Vlada, kako bi obezbedila uslove za dugoročan razvoj i unapređenje aerodroma, doneti nacionalni program za razvoj aerodroma u narednih pet godina.
 
Beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" je u postupku privatizacije i očekuje se da će kao model upravljanja biti izabrana koncesija, za koju će biti raspisan tender.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija