U ovoj zemlji kamata na kreditne kartice je 476 odsto

Trocifrena godišnja kamatna stopa na kreditne kartice u Brazilu prisiljava mnoge kupoholičare u toj zemlji da odustanu od kupovina čak i u sezoni praznične šoping groznice, piše "Blumbreg".
Prosečna godišnja kamatna stopa na plaćanje kreditnim karticama u Brazilu dostigla je u oktobru ove godine 475,8 odsto, prema podacima centralne banke. Istovremeno, poslovne banke u SAD naplaćivale su u proseku godišnju kamatu od 12,5 procenata u avgustu, prema poslednjim dostupnim podacima banke Federalnih rezervi.
 
Vlada predsednika Mišela Temera signalizirala je da želi da se uhvati u koštac sa neverovatno velikom razlikom između brazilske referentne Selic kamatne stope, koja je trenutno na nivou od 13,75 odsto - i prosečne godišnje kamate na kreditne kartice koja znatno premašuje 450 procenata.
 
Kombinacija relativno koncentrisanog bankarskog sektora, visok rizik od bankrota i nedostatak pravovremenih zakonskih mehanizama koji bi primorali dužnike-neplatiše da izmiruju dugovanja - za Brazilce ogrezle u dugovima nije nikakva novina. Ali, svakako je alarm koji dodatno upozorava na urgentnost rešavanja nagomilanih problema pošto zemlja prolazi kroz sedmo uzastopno tromesečje recesije, piše "Blumberg".
 
Prošle nedelje, Temer je predstavio paket mikro-ekonomskih mera usmerenih na podsticanje rasta. Medju njima je i predlog za smanjenje preteranih naknada za kreditne kartice.
 
Brazilski list "O Estado de Sao Paulo" izvestio je danas da predsednički ekonomski tim počinje sa pritiskom na državne banke da snize kamatne stope kako bi se podstakla konkurent s privatnim sektorom.
 
Prema članku, koji se poziva na anonimne izvore, pristup Temerove vlade u rešavanju ovog problema razlikovaće se od prethodnih, neuspelih pokušaja Dilme Rusef da prisili banke da snize troškove kreditiranja, jer neće uključivati nikakve direktne intervencionističke mere.
 
Odbor za finansije i poresku politiku brazilskog Kongresa takodje razmatra mere za ograničenje iznosa kamate koju naplaćuju operateri kreditnih kartica u Brazilu, a jedan od članova odbora predlaže uvodjenje gornje granice za kamatu od 12 odsto godišnje, piše njujorška agencija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.