Ćaskanje kolega na poslu najviše ometa rad

Da li vam se desilo da ne možete da se koncentrišete na posao jer kolege pored vas ćaskaju?

Niste jedini. Japansko istraživanje je pokazalo da nas na poslu ometaju brojni faktori: od zvonjave telefona, preko tipkanja na tastaturi do zvuka fotokopir-mašine.

Ali ubedljivo najveći remetilački faktor je razgovor kolega, pogotovo o poslu. Zato, u trenucima kad treba da završite važan posao, bolje da se preselite u obližnji kafić jer žamor neznanaca dokazano manje smeta od buke koju prave vaše kolege.

Naučnici koji se bave akustikom na japanskom Jamaguči univerzitetu želeli su da otkriju koji pozadinski zvuk najviše ometa koncentraciju. Dok su elektrode merile moždanu aktivnost ispitanika, naučnici su im puštali različite zvukove, od muzike, preko neutralnog tona, do razgovetnog govora. Što je zvuk bio smisleniji, kao što je deo poznate pesme ili razgovor, više je uticao na ispitanike.

Ovaj nalaz bi mogao da pomogne u traženju boljih načina za uređenje kancelarija i učionica kako bi radnici i učenici bili fokusiraniji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija