Energetska zajednica: Ne može ruski gas samo u Srbiju

Energetska zajednica pokrenula je preliminarni postupak protiv Srbije zbog odredbe sporazuma s Rusijom o isporukama gasa kojom se može narušiti konkurencija.
Kako se navodi u saopštenju, spornom odredbom sporazuma iz 2012. godine predviđeno je da je prirodni gas namenjen isključivo tržištu Srbije.
 
Sekretarijat je preliminarno zaključio da član 4 (stav 3) Sporazuma predstavlja klauzulu o destinaciji i da se time prema uspostavljenoj pravnoj praksi krši član 18 Sporazuma o energetskoj zajednici u kojem su definisane obaveze o konkurenciji. Navodi se da je ratifikovanjem Sporazuma o isporukama prirodnog gasa iz Ruske Federacije u Srbiju iz 2012. godine Srbija sprečila primenu tog člana Ugovora o energetskoj zajednici i time prekršila svoje obaveze.
 
Sporazumom je predviđena isporuka najviše pet milijardi kubnih metara gasa godišnje u periodu 2012-2021, a u članu koji Energetska zajednica posebno pominje navodi se da je "prirodni gas koji se isporučuje u Srbiju na osnovu ovog sporazuma namenjen za korišćenje na tržištu Srbije".
 
U saopštenju na sajtu Energetske zajednice navodi se da je Sekretarijat te organizacije 12. januara Srbiji poslao otvoreno pismo i time pokrenuo preliminarnu proceduru, a Srbija ima dva meseca da reaguje na navode o neusklađenosti sa propisima Energetske zajednice i time Sekretarijatu omogući da u potpunosti stekne uvid o ovom slučaju.
 
Srbija i druge zemlje regiona se u okviru Energetske zajednice postepeno prilagođavaju energetskim propisima EU i povezuju tržišta.
  • Rado Miric

    14.01.2017 18:43
    logika
    To mu dodje kao kad neko od nas za kupljene cipele bio tuzen jer nismo obezbedili da i komsije kupe te iste cipele. Pa neka kupe bre, zna se gde je prodavac i gde roba. Idioti nezadrljani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija