Borba Rusije i SAD za tržište gasa na vidiku

Ruska kompanija Gasprom očekuje da će joj Sjedinjene Američke Države biti ozbiljna konkurencija na gasnom tržištu u budućnosti, izjavio je zamenik generalnog direktora Gasproma Valerij Golubev.
SAD bi, kako je rekao, mogle povećati domaću proizvodnju gasa nakon dolaska na vlast nove administracije predsednika Donalda Trampa.
 
"Konkurencija može biti jaka. U budućnosti, vidimo najvećeg konkurenta prvenstveno u SAD. Ne znamo koje će korake nova američka administracija preduzeti, ali sudeći po dosadašnjim izjavama, veoma je moguće da će pokušati da poveća proizvodnju na sopstvenoj teritoriji", kazao je Golubev.
 
On je dodao da se to odnosi i na prirodni i na gas iz škriljaca.
 
Kako je rekao, Gasprom očekuje da će u budućnosti doći do skoka potrošnje gasa u Evropi za 150 milijardi kubnih metara, za šta se, po njegovim rečima, Gasprom već priprema, naročito putem izgradnje novih gasovoda.
 
Gasprom je prošle godine isporučio rekordnih 179,3 milijarde kubnih metara gasa Evropi.
  • Zivan

    15.01.2017 12:09
    Narednih godina gas će sve više zamenjivati naftu, čiji vek kao pogonskog goriva za vozila prolazi. Rastuću proizvodnju elektromobila i uvećanu potrošnju struje, pratiće znatno veća upotreba gasa za kogenerativnu proizvodnju struje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.