Od Dunava bismo mogli da zarađujemo 10 miliona evra godišnje

Nautički turizam i Srbiji nije prepoznat kao privredna grana, a on bi mogao državi da donese 10 miliona evra godišnje.
To je rekao predsednik Grupacije za nautičku privredu i turizam Privredne komore Srbije Petar Đorđević i ukazao da država propušta priliku da zaradi taj novac, jer nema organizovano razgledanje gradova sa reka.
 
"Oko 10 miliona evra je propušteno da se zaradi, jer u turističkoj ponudi ne postoji razgledanje gradova sa reka. Beograd leži na dve međunarodne reke, a jedini je u svetu grad koji nema razvijen nautički turizam", kazao je Đorđević. 
 
Prema njegovim rečima, Srbija treba da uči iz primera Slovenije, gde na reci Ljubljanici, za koju se slobodno može reći da je potok, ima 17 plovnih objekata koji pružaju uslugu razgledanja Ljubljane sa reke. 
 
Đorđević je naveo da Beogradu nedostaju pristani za brodove, a oni bi trebalo da budu sa leve i desne strane Brankovog mosta. On je dodao da bi Beograd ove godine trebalo da aplicira za sredstva koje daje Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija za razvoj turizma u 2017, kako bi se omogućilo da beogradski nautički privrednici dobiju ambijent koji zaslužuju, a to su dva pristana. 
 
Ministarstvo trgovine raspisalo je konkurs za dodelu subvencija i dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2017, i za infrastrukturne projekte opredeljeno je 600 miliona dinara, a za projekte promocije, edukacije i treninge u turizmu 115 miliona dinara, plus 35 miliona za Egzit. Kako su kazali predstavnici resornog ministarstva, jedan od glavnih prioriteta u razvoju turizma Srbije je formiranje jedinstvenog turističkog proizvoda na Dunavu koji treba da objedini kulturne i prirodne atrakcije. 
 
Tokom ove godine, kako najavljuju, trebalo bi da bude završeno svih šest pristana za brodove na Dunavu, od kojih su za sada potpuno postavljena i opremljena četiri pristana i to u Smederevu, Kostolcu, Golupcu i Kladovu, dok su u završnoj fazi pristani u Ramu i Sremskim Karlovcima. 
 
Podsećaju da su u toku administrativni postupci na nivou lokalnih samouprava da pristani na takozvanom Koridoru sedam dobiju odgovarajuće dozvole od Agencije za upravljanje lukama. 
 
Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u 2015. bilo je dodeljeno ukupno 133 miliona dinara za izgradnju šest pristana, od kojih još nijedan zvanično nije pušten u rad. Svim opštinama u kojima su izgrađeni pristani 2016. odobrena su dodatna stredstva za izradu studije opravdanosti za koju su konkurisali naknadno. 
 
Za pristan Požarevac-Kostolac, Kladovo i Sremske Karlovce je odobreno po 23 miliona dinara, dok je za Smederevo odobreno 20 miliona dinara, a za Ram 21 milion dinara. 
 
U Srbiji ima 2.000 kilometara plovnih puteva, od kojih su tri reke u međunarodnom režimu plovidbe, a to su Dunav, Sava i Tisa, dok su delimično plovne reke Velika Morava i Tamiš. 
 
Plovidba je moguća i na pojedinim jezerima. Procene su da svake godine kruzerima poseti Srbiju oko 70.000 turista.
  • Toma

    22.01.2017 16:58
    ma jest
    Nema sa Dunava šta da se vidi u Srbiji. Novi Sad je samo kratkim delom na obali, cepelin-žeželj, a tu osim par zgrada i tvrđave nema ništa zanimljivo, a svakako nema ništa što nije bolje vidljivo sa ulice. U Beogradu je kao da plovite kroz fabrički pogon ili stovarište sirovina.

    Nema od te nautičke priče ništa, a pogotovo ne milioni evra. Ništa naša zemlja ne nudi što već nema da se vidi u Mađarskoj i Austriji pa 5x bolje.

    Najbolje što možemo je da ponudimo čiste i funkcionalne marine kao normalan svet, da imaju ljudi gde da stanu, ali je izgleda i to mnogo za nas.
  • dobrotvorka

    22.01.2017 15:57
    MOGLI
    Bi mi imati i PRAVU DRŽAVU da imamo NORMALNU vlast.
  • Tarabić

    22.01.2017 14:01
    Nikad***
    Što više marina (čitaj kafana), što više šplavova, što više pišanja i s..nja u Dunav, i eto nama turista i novaca,koliko oćeš!? jad i beda od prljavštine, ne donose milione!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.