Koliko je Srbija zaradila od izvoza meda?

Iz Srbije je prošle godine izvezeno 2.145 tona meda u vrednosti od 9,1 milion dolara, podaci su Privredne komore Srbije.
Najviše se izvozilo u Italiju, Norvešku, Crnu Goru, Nemačku i Austriju.
 
Med je u perspektivi velika izvozna šansa Srbije jer je, kako ocenjuju u Privrednoj komori Srbije, cela zemlja pogodna za razvoj pčelarstva. 
 
Glavna dobit u toj privrednoj grani, nije samo proizvodnja meda, već i oprašivanje biljnih kultura, a istraživanja u svetu pokazala su da se pravilnom upotrebom pčela u oprašivanju, uz ostale mere, prinos povećava od 60 do čak 100 procenata. 
 
Kako je objavljeno na sajtu PKS-a, proizvodnja meda u Srbiji prošle godine nije bila rekordna zbog nepovoljnijih vremenskih uslova i kiše u periodu cvetanja bagrema, ali su pčelari zadovoljni postignutim izvoznim rezultatima. 
 
Očekuje se da će u narednom period porasti broja košnica u Srbiji, jer se sve više ljudi bavi pčelarstvom. 
 
Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, 2015. u Srbiji je bilo 792.000 košnica, što je za 17 odsto više nego godinu ranije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.