Kompanije sve češće špijuniraju svoje radnike

Kompanije sve češće koriste tehnologiju za praćenje zaposlenih na radnom mestu, pri čemu veštačka inteligencija omogućava da se njihovo ponašanje kontroliše do najsitnijih detalja.
Počnite da zabušavate, ili uradite bilo šta što nagoveštava da ne radite u interesu firme i algoritam će o tome obavestiti vašeg šefa.
 
Jedna od kompanija koje nude takve usluge je StatusToday iz Londona. Startap preduzeće je odnedavno uključeno u program za sajber-bezbednost koji je pokrenula britanska obaveštajna služba GCHQ. StatusToday je platforma veštačke inteligencije koja se oslanja na redovan priliv metapodataka o zaposlenom - od dokumenata koje otvara, preko toga koliko im se često vraća, do toga kada koristi karticu za otključavanje vrata kompanije.
 
Veštačka inteligencija koristi te metapodatke da bi stvorila sliku o tome kako kompanije, određeni sektori i svaki zaposleni ponaosob obično funkcionišu i u realnom vremenu prijavljuje anomalije u ponašanju ljudi. Zamisao je da se otkrije da li neko ko izlazi iz okvira uobičajenog ponašanja predstavlja opasnost za bezbednost. "Na osnovu svega toga dobijamo otisak prsta korisnika, a ako primetimo odstupanja, dižemo uzbunu", kaže Mirčea Dumitresku, tehnički direktor kompanije.
 
Sistem bi, na primer, mogao da upozori da zaposleni kopira veliki broj dokumenata, koje obično ne gleda. Da li to ima veze s njegovim poslom, ili možda krade poverljive informacije? Osim toga, može da uhvati zaposlenog u aktivnosti kojom bi nehotice mogao da ugrozi bezbednosti - na primer, otvara atačment zaražen virusom. "Mi ne proveravamo da li je računar zaražen virusom. Mi pratimo ponašanje ljudi", kaže Dumitresku. 
 
Međutim, praćenje i označavanje odstupanja u ponašanju koje može da ugrozi bezbednost istovremeno znači da su svi pod nadzorom.
 
"Imam utisak da samo koriste atmosferu oko veštačke inteligencije da bi bar donekle dali legitimnost dobrim, starim metodama špijuniranja na radnom mestu", kaže Havijer Ruiz Dijaz iz organizacije za digitalnu kampanju "Open Rights Group" i dodaje: "Imate pravo na privatnost i ne bi trebalo da očekuju od vas da se te privatnosti odreknete na poslu.
 
Neke kompanije već čuvaju metapodatke o zaposlenima za potrebe retrospektivne analize u slučaju problema. Osiguravajuća kompanija "Hiscox" odnedavno koristi platformu StatusToday i odmah je registrovala aktivnost na nalogu zaposlenog koji je napustio kompaniju nekoliko meseci ranije.
 
Osim što upozorava na moguće ugrožavanje sajber-bezbednosti, veštačka inteligencija može da posluži za kontrolu produktivnosti zaposlenih. Dumitresku navodi primer kontroverzne zabrane rada od kuće u kompaniji "Yahoo" zbog smanjenja "brzine i kvaliteta" rada.
 
"Bukvalno možemo da izmerimo u kojoj meri to odgovara istini za svakog zaposlenog pojedinačno. Odluka o tome da li će im biti dozvoljeno da rade od kuće može da se donese na osnovu tih podataka", objašnjava on. 
 
Dr Fil Leg sa sa Univerziteta Zapadne Engleske uveren je da označavanje neuobičajenog ponašanja na radnom mestu ne može da dovede do otkrivanja opasnosti po bezbednost.
 
"Ukoliko ljudi znaju da su neprekidno pod nadzorom, promeniće ponašanje da bi prevarili sistem", kaže on. Ako je odlučan u svojoj nameri, nezadovoljni zaposleni mogao bi tokom godinu dana da prikupi čitavu zbirku štetnih fajlova, jedan po jedan, i da to niko ne primeti, zaključuje on.
  • Rob

    01.02.2017 08:52
    Znamo gde si bio
    Još u septembru 1975, britanska grupa Pink Floyd je rekla sve o tome u pesmi:
    "Welcome to the Machine"
    "...sve je u redu, znamo mi gde si ti bio..." - rekoše Mašine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija